Lantos Csaba az energiaszuverenitást nevezte a következő évek legfontosabb feladatának

Lantos Csaba az energiaszuverenitást nevezte a következő évek legfontosabb feladatának

Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyûlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán termében 2022. november 24-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország energiaellátása jelentős mértékben függ a behozataltól, ezért a következő évek legfontosabb feladata az energiaszuverenitás feltételeinek megteremtése lesz – mondta az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt csütörtökön az energiaügyi miniszterjelölt.

Az MTI beszámolója szerint Lantos Csaba a kinevezését megelőző bizottsági meghallgatáson hangsúlyozta, hogy az energiaipar beruházásai rendkívül költségesek, de Magyarországnak muszáj ilyen fejlesztéseket vállalnia. A kőolaj 90 százaléka, a földgáz 85 százaléka külföldről érkezik, és bár az áramszükséglet többségét fedezi a belföldi előállítás, az erőművek jelentős részben szintén külföldi nyersanyagokkal üzemelnek, ezekkel együtt az energetikai importkitettség meghaladja a 75 százalékot – ismertette.

A miniszterjelölt nagy lehetőséget lát a megújuló energiaforrások, a napelem mellett főképp a biogáz, a biomassza, a geotermikus energia alkalmazásában, és a földrajzi lehetőségek függvényében újabb szélerőművek létesítését sem zárta ki. Hozzátette: a belföldi ellátás viszont csak akkor maradhat biztonságos, ha a kiegészítő források mellett működőképesek maradnak a nagy kapacitású, gyorsan indítható csúcserőművek, és folytatódnak az időjárásfüggő berendezések kapcsolódását lehetővé tevő hálózatfejlesztések. Ezek költségei elérhetik az ezer milliárd forintot – mondta. A fenntartható fejlődés bizottsága előtt Lantos Csaba kifejtette, hogy az utóbbi évek kihívásai közepette kulcskérdéssé vált az energiaellátás, amelyben a biztonság és a fenntarthatóság egyaránt fontos szempont.

Hangsúlyozta, hogy a magyar energiastratégia legjelentősebb eleme továbbra is a paksi erőmű, valamint annak fejlesztése, és mivel az olcsó energia korszakának vége, a beruházás megtérüléséhez sem férhet kétség. A napelemes kapacitás szintén jelentős, az ipari méretű energiatárolás lehetőségére viszont még várni kell, bár a kutatások biztatóan alakulnak, ilyen technológiákkal Magyarországon is érdemes foglalkozni – fogalmazott Lantos Csaba, aki a fenntarthatósági kötelezettségek teljesítését, valamint a rezsicsökkentés fenntartását is fontosnak tartja.

Azt is állította a meghallgatáson, hogy a lakosság a legszélesebb rezsivédelemben részesül, és energiaköltségeik a legalacsonyabbak közé tartoznak Európában. Az állami és önkormányzati intézmények támogatására a költségvetésből hasonló nagyságrendű összeg jut, nem igaz tehát, hogy a kormány magukra hagyta őket – tette hozzá. 

Lantos Csaba miniszteri jelölését a gazdasági bizottság és a fenntartható fejlődés bizottság egyaránt támogatta.

Lantos bemutatta leendő csapatát is, munkáját Koncz Zsófia miniszterhelyettes, Czepek Gábor, az MVM elnök-vezérigazgatója és közigazgatási államtitkár, Raisz Anikó államtitkár és Steiner Attila államtitkár segíti majd – írta a Hvg.hu.

Az ügy előzménye, hogy Palkovics László november elején mondott le, de a kormány napokig nem erősítette meg a hírt, majd öt nap után  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy tényleg ez történt és Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta a lemondást. Azt is közölte, hogy az újonnan kinevezendő Lantos Csaba miniszter vezetésével új, energiaügyi minisztérium áll majd fel. A Technológiai és Ipari Minisztériumot megszüntetik, Lantos mellett főleg Lázár János és Nagy Márton kapja meg a tárca feladatait.