Lantos Gabriella: Két héten belül duplázódhat a napi halálozások száma

Lantos Gabriella: Két héten belül duplázódhat a napi halálozások száma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelenleg ismert trendek alapján a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma a jelenlegi 6426-ról 15 648-ra fog emelkedni a következő két hétben, míg a gépi lélegeztetésre szorulók száma a csütörtöki 486-ról nyolcszáz fölé növekszik, a napi halálozások száma pedig megduplázódik – hangzott el az Új Világ Néppárt csütörtöki online Covid-sajtótájékoztatóján.

Pálinkás József, a néhány héttel ezelőtt alakult párt elnöke elmondta, azért tartják fontosnak a tájékoztatást, mert a kormány tudatlanságban tartja az embereket – Nem tudjuk, mi vár ránk és nem tudjuk, meddig bírja a nyomást az egészségügyi ellátórendszer – fogalmazott. Ezért a hivatalos forrásokból, a Koronavírus.gov.hu-ról, illetve a Pandémia.hu-ról elérhető adatokból kirajzolódó trendek meghosszabításával próbálnak következtetéseket levonni a következő két hétre. Azért nem hosszabb időre, mert a napokban bevezetett járványügyi intézkedéseknek hatása ennyi idő elteltével mutatkozhat meg.

Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, a Néppárt szakpolitikusa kifejtette: jelenleg 1279 lélegeztetésre szoruló beteget tudnak ellátni az intenzív osztályok úgy, hogy a szakképzett nővérek és orvosok mellett betanuló ápolók is részt vesznek a munkában. Ilyen körülmények között – folytatta – még tartható, hogy a lélegeztetésre szorulók halálozási aránya ötven százalék körül alakuljon. Ám 1279-nél több lélegeztetett beteg esetén a gyógyultak aránya borítékolhatóan kisebb lesz. – A tavaszi bergamói és New Yorki-i tapasztalatok alapján ennél több lélegeztetésre szoruló beteg esetén már nem lehet tartani az 50 százalékos gyógyulási arányt. Nem a gép fogy el, és nem is az ágy, hanem a szakember, a gyógyulási esély 20 százalékra is le tud csökkenni – tette hozzá Lantos Gabriella.

A politikus-szakértő kitért arra is, hogy ha egy intenzív terápiás nővérnek két instabil állapotú betegnél többet kell ellátnia, akkor a november végére prognosztizált napi 204-nél jóval több halálos áldozattal kell számolni. – Legalább egy hónappal ezelőtt be kellett volna vezetni a most meghozott szigorításokat. Decemberben fogjuk meglátni, hol van a plafon – fogalmazott Lantos Gabriella, megjegyezve: a járvány terjedése az akkori, azaz a jelenleginél jóval magasabb szinten fog stagnálni, és csak később lehet enyhülésre számítani.

Pálinkás József szerint a két járványhullám között nem készültünk fel a tesztelésekre. Az intézkedések fokozatos bevezetésével pedig meg lehetett volna gátolni a tömeges fertőződést. Lantos ehhez azt tette hozzá, hogy a kontaktkutatásokkal is hadilábon állunk, márpedig ha azokra nagyobb hangsúlyt fektetünk, akkor nem szabadult volna el ennyire a járvány. Példaként említette a koronavírus kiindulópontjaként ismertté vált kínai Vuhant, ahol ötezer csoport 25 ezer szakemberrel letesztelte a teljes népességet, az eredmények alapján pedig alapos kontaktkutatást végeztek. Ennek eredményeként 1-3 hónap alatt sikerült elfojtani a járványt.