Lantos Gabriella szerint még korai beengedni a nézőket focimeccsre

Lantos Gabriella szerint még korai beengedni a nézőket focimeccsre

A székesfehérvári játékosok sorfala köszönti a már bajnok Ferencváros csapatát a labdarúgó OTP Bank Liga 31. fordulójában játszott MOL Fehérvár FC – Ferencvárosi TC mérkőzés előtt a székesfehérvári Mol Aréna Sóstó stadionban 2021. április 25-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amint megvan a 4 millió beoltott Magyarországon, mehetnek a védettségi kártyával rendelkező szurkolók a Ferencváros meccsére szombaton – jelentette be még szerdán nagy lendülettel Kubatov Gábor, az FTC elnöke. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely pedig már arról beszélt, hogy az első oltást megkapók száma péntekre elérheti a 4 millió, azaz május elsején szombaton ott lehetnének a szurkolók a Ferencváros–Mezőkövesd bajnokin.

Lantos Gabriella egészségügyi szakértő viszont kockázatosnak tartja a lépést. „A Puskás-stadion teletöltése erős motivációja volt az elkapkodott nyitásnak. A május 1-i Ferencváros-mérkőzés még inkább az lesz. A teljes védettség a második dózist követő két hét után alakul ki. Tehát szombatra csak 1 millió 350 ezer ember lesz immunis. De a kormány mind a 4 millió egyszer beoltottról úgy beszél, mint akiknek a védelme garantált!! 2 millió 650 ezer ember szánt szándékkal tesznek ki annak a kockázatnak, hogy egy meccsen, moziban van vagy szállodában megfertőződhetnek” – írta Facebook-oldalán az Új Világ Néppárt politikusa.

Lantos Gabriella hangsúlyozta, hogy így a védettségi igazolvány ellenére a beoltottak kétharmada pillanatnyilag védtelen. „Magunknak kell vigyáznunk magunkra. A kormány ellenében is” – zárta bejegyzését.

A kormány a 4 milliomodik első dózis beadása után újabb lazításokat engedélyez, így többek között védettségi igazolvánnyal, ám akár maszk nélkül is látogathatóak lesznek a labdarúgó mérkőzések. A védettségi igazolványokat egyébként nagyjából az első oltást követő 14. nap körül postázzák a vakcinát megkapók számára.

Közben egyre több helyrő kap kritikát a nyitás következő felvonása. Miközben ugyanis a meccsekre 4 millió első dózis után már ki lehet látogatni, addig például esküvőket, akár szabadban – a csütörtöki kormányinfós bejelentés szerint – csak 5 millió első dózis követően, várhatóan majd csak május harmadik hétvégéjén lehet először megtartani. Ugyancsak komoly felzúdulás volt, hogy a sok sebből vérző zeneipar továbbra is karantén alatt áll, hiszen szabadtéri koncerteket se lehet tartani 4 millió beoltott után sem.