Laptopokat osztogatott az innovációs tárca Szerencsen, ahol a fideszes jelölt, Koncz Zsófia kampányol

Laptopokat osztogatott az innovációs tárca Szerencsen, ahol a fideszes jelölt, Koncz Zsófia kampányol

Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje és Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára a Szerencsi Középiskolai Kollégiumban tartott sajtótájékoztatón 2020. október 8-án. Folytatódik a digitális infrastruktúra kiépítése Szerencsen, a Digitális Oktatási Stratégia értelmében valamennyi köznevelési intézményben biztosítani kell a megfelelő internetes sávszélességet, illetve az osztálytermeket és a közösségi tereket lefedő, központilag menedzselt Wi-Fi szolgáltatást. MTI/Vajda János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A digitális oktatási stratégiához kapcsolódó iskolai szélessávú internetről és a teljes körű wifi-lefedésről beszélt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára csütörtökön a Szerencsi Középiskolai Kollégiumban, ahol laptopokat is átadott – adja hírül az MTI. 

Solymár Károly Balázs a rendezvényen emlékeztetett: a kormány 2016-ban határozta el, hogy valamennyi állami fenntartású iskolában teljes körű wifi-lefedést biztosít, és a sávszélességet is megnöveli. Mint elmondta, amikor a program elindult, 4-8 megabit per secundumos sávszélesség volt a jellemző, míg ma 100 megabit alatt „nem lehet iskola”, a nagyobb iskoláknál pedig egy gigabit a sávszélesség. Ez nemcsak a tantermekben, hanem a kollégiumokban is a tanulók rendelkezésére áll – tette hozzá.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a szerencsi iskolában 200 megabites sávszélességet biztosítanak csaknem 1500 tanulónak, a tankerület 51 intézményében pedig csaknem 11 ezer diák, és a tanárok is használhatják a teljes körű wifit. A fejlesztések pedig folytatódnak.

 Kitért arra is, hogy a járvány miatt gyakran otthonról, a digitális távoktatás keretében kell tanulniuk a fiataloknak, és ehhez nem mindenkinek áll rendelkezésére megfelelő eszköz. A digitális összefogás program lényege, hogy vállalkozások, nonprofit szervezetek felajánlásokat tehetnek, és így a rászorulók számítógépes eszközökhöz, laptopokhoz, tabletekhez juthatnak.

Ezekből a felajánlásokból a tankerületnek 32 laptop jutott, Solymár Károly Balázs a kollégiumban egy laptopot adott át.

A rendezvényen részt vett Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje, aki az október 11-i időközi országgyűlési képviselő-választáson indul a képviselői posztért. Ő arról beszélt, hogy a magyar oktatás a járvány ellenére „fantasztikusan, gördülékenyen” teljesít, az online oktatásra azonban szükség van, a digitalizációs fejlesztések ezt a célt is szolgálják.

Borsod megye 6-os számú választókerületében amiatt tartanak időközi országgyűlési választást október 11-én, mert a térséget addig a parlamentben képviselő fideszes Koncz Ferenc tragikus motorbalesetben elhunyt. A kormánypártok az elhunyt képviselő lányát, az addig Magyarország washingtoni nagykövetségén politikai tanácsadóként dolgozó Koncz Zsófiát indították. Nagy a tét, ezen múlhat, hogy megmarad-e a Fidesz-KDNP kétharmada a parlamentben vagy sem.

Az ellenzék közös jelöltje a jobbikos Bíró László, akinek viszont nem engedték, hogy a Jobbik színeiben elinduljon. A kormánypártok az elmúlt hetekben folyamatosan egykori szélsőséges kijelentéseivel támadták, amelyeket baloldalról is többen sérelmeztek.  Bíró az RTL Klubnak elmondta, korábban apátiában volt, ezért nem érzékelte egyes antiszemita kijelentései súlyát.

A fideszes jelöltnek sem jött be minden húzása: emlékezetes baki volt, hogy az őt népszerűsítő kiadványban a szerkesztőknek nem sikerül eltalálniuk a magyar zászlót, eltévesztették a színek sorrendjét, és az olasz trikolórt sikerült összerakniuk. A büszkén büszkén hirdetett kiadvány fotója időközben eltűnt a képviselőjelölt Facebook-oldaláról.