Lapzárta előtt váltatta le a polgármester a szekszárdi önkormányzati lap főszerkesztőjét

Lapzárta előtt váltatta le a polgármester a szekszárdi önkormányzati lap főszerkesztőjét

Ács Rezső a polgármesteri hivatalban (Forrás: Ács Rezső/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány adta különleges felhatalmazásra hivatkozva váltotta le március 25-én délután Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere Babos Attilát, a Szekszárdi Vasárnap nevű önkormányzati lap megbízott főszerkesztőjét.

A Szabad Pécs hírportál felelős szerkesztője, a szekszárdi önkormányzati lap volt főszerkesztője szerint teljesen egyértelmű, hogy politikai döntés született. Akkor is tudná ezt, ha nem lenne ebben már tapasztalata, de öt éven belül a harmadik alkalommal történik vele hasonló – szögezte le lapunknak eljuttatott közleményében.

Mint megírtuk, Babos Attilát január közepén nevezték ki megbízással, határozott időre, június végéig a szekszárdi önkormányzati lap megbízott főszerkesztőjének. Az újságíró legfeljebb fél évre vállalta a megbízást, azt is kérve, hogy legyen a posztra nyilvános pályázati kiírás. További kikötése volt, hogy a munkáját szabadon végezhesse, és ne legyen politikai beleszólás az újság szerkesztésébe, szerkesztési elveibe.

A szekszárdi önkormányzat nyomtatott, 15 ezer példányban, ingyenesen terjesztett, minden szekszárdi háztartásba eljuttatandó hetilapjának szerkesztését így végezte, így tudta végezni január közepe óta március 25-ig, amikor már a lapzártát sem fejezhette be, a politikai döntéshozók átnyúltak ugyanis a feje felett.

Csütörtök délután ugyanis Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere levelet küldött a nyomtatott hetilapot kiadó cég vezetőjének, hogy rendes felmondással kezdeményezze a szerkesztőség munkatársai munkavállaló és megbízási szerződéseinek a felmondását.

Mindezzel együtt a polgármester közölte azt is, hogy Dránovits Istvánt, a Szekszárdi Vasárnap új szerkesztőbizottságának elnökét felhatalmazta az újság megújításával, és a tartalomelőállításért is teljes körűen felel ezután.

Babos közleménye szerint minderre különös, a cenzúrát súroló előzmények után került sor. A szerkesztőbizottság elnöke ugyanis a főszerkesztő tudta és beleegyezése nélkül folyt bele a lap készítésébe, és egyeztetett az újság tartalmáról a munkatársaival. Amint ezt megtudta, írásban és szóban is, azonnal jelezte munkatársainak, hogy a lapot továbbra is ő szerkeszti, ezzel ellentétes utasítást, jelzést nem kapott, így semmilyen utasítást ne fogadjanak el a szerkesztőbizottsági elnöktől. Ezzel kapcsolatos álláspontját a polgármester által közvetlenül felhatalmazott szerkesztőbizottsági elnökkel is közölte.

Nem sokkal ezt követően érkezett meg Ács Rezső polgármester levele a kiadó céghez, amelyben a szerkesztőség feloszlatását írta elő. Babos Attila így már nem tudta befejezni a vasárnap megjelenő lap szerkesztését, Dránovits István vette át az irányítást a polgármesteri, azaz politikai felhatalmazásra hivatkozva.

– Kiegyensúlyozott, a szakmai szabályoknak megfelelő lapot készítettek az elmúlt két és fél hónapban – írja Babos, szerinte vélhetően ez volt az egyik ok, amiért most távoznia kellett, és feloszlatták a teljes szerkesztőséget.

A leváltott főszerkesztő arra is felhívta a figyelmet, hogy Szekszárd azon tíz városok egyike, amelyben hamarosan elindulhat a City7 nevű, a Mediaworks által készítendő ingyenesen terjesztett nyomtatott hetilap. – Ha a polgármester és az új szerkesztőbizottság úgy dönt, hogy nem lesz ingyenesen terjesztett nyomtatott hetilap többé a Szekszárdi Vasárnap, ezt a „piaci rést” „be fogja tudni tölteni” az új kormányközeli lap – teszi hozzá.

Az ügy háttere, hogy március 8-án az addig a szekszárdi közgyűlésben többségben lévő ellenzéki Éljen Szekszárd! frakció többsége „elolvadt”, mert Zaják Rita, a Párbeszéd tagja bejelentette kilépését. Másnap Ács Rezső – a rendkívüli jogrend adta lehetőségével élve – rendeleteivel politikai leszámolásba kezdett, és ennek részeként átalakította a Szekszárdi Vasárnap című önkormányzati lap működését.