Látogatási tilalmat rendelt el Müller Cecília az összes kórházban

Látogatási tilalmat rendelt el Müller Cecília az összes kórházban

Koronavírus idején a Szent László Kórház (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az országos tiszti főorvos teljes körű, az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményére vonatkozóan látogatási tilalmat rendelt el – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.

A keddtől hatályos intézkedés vonatkozik a közfinanszírozott és a magánellátókra is. A határozat megsértése 30 ezer forinttól kezdődően akár 5 milliós egészségügyi bírsággal is sújtható.

A határozat indoklásában Müller Cecília kifejtette, hogy az eddigi járványügyi adatok alapján a Covid–19 megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb betegségben szenvedőket érinti, a fertőzés járványügyi jellegéből adódóan pedig a zártabb közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni és nagyszámú súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. A fokozott védelemre szoruló csoportba tartozó személyek életének és egészségének védelme, megbetegedésük megelőzése miatt döntött így „valamennyi körülmény mérlegelését követően”.

Vannak esetek azért, ahol biztosítani kell a kapcsolattartást a „megfelelő védőfelszerelés biztosítása mellett”:

  • Súlyos állapotú, végstádiumú beteg esetében az általa megjelölt mellette tartózkodhat.
  • Kiskorúval ott lehet a szülő vagy a törvényes képviselő.
  • Állapotos nővel is bent lehet a vajúdás és a szülés alatt az általa meghatározott ember.