Látványpékség? Félmilliárd forintért gyártják a hiper-szuper időjárást az MTVA-nak

Látványpékség? Félmilliárd forintért gyártják a hiper-szuper időjárást az MTVA-nak

MTVA időjárás-jelentés az új stúdióból Forrás: mediaklikk.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Március 15-én jelentkezett először az új stúdióból és új vizuális elemekkel az állami televízió csatornáin az időjárás-jelentés. Annyira látványos változás történt, hogy az a nézők mellett az Országos Meteorológiai Szolgálatnak (OMSZ) is feltűnt, és másnap félreérthetetlen megjegyzéssel „szúrt oda” az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) újításának.

Mint írták, „Az utóbbi időben más időjárási műsorszolgáltatók videoklipjeiben egyre inkább eluralkodnak a látványelemek. Olyannyira, hogy már szinte látványpékségben érzi magát az ember. Mi, az OMSZ meteorológusai viszont továbbra is a közérthetőségre törekszünk, látványban, szövegben egyaránt” – írták a március 16-i videós előrejelzésükhöz (az MTVA időjárás-jelentése már évek óta nem az OMSZ stúdiójában készül).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat bejegyzése 2021. március 16-án Forrás: Facebook.com

Így fordulhatott elő, hogy március 17-én – Kincsem, a legendás magyar csodaló születésének napján – egy ló vágtatott az időjárást ismertető műsorvezető mellett. Az MTVA időjárás-jelentésének – egy sugárzott reklámvideó szerint – olyan stúdiót rendeztek be, amelyben a látványt tekintve mindent megvalósíthatnak: fújhat a szél, eshet az eső, és elrepülhetnek akár a kínai nagy falhoz is, de illusztrálhatják azt is, hogy milyen pusztítást végez egy környezeti katasztrófa.

Figyelemre méltó, hogy az MTVA tavaly kötött szerződést az Időjárás-jelentés című műsor gyártására a Pillango Entertainment Kft.-vel. A szerződés értéke közel félmilliárd forint, pontosan 489 309 090 forint. A szerződés 2020. augusztus 31-től 2021. december 31-ig szól. Ez azt jelenti, hogy havi 30,6 millió forintért gyártja a cég az MTVA-nak az időjárás-jelentést.

A Pillango Kft. egy nem egészen két éve alapított budapesti cég, amely január óta működik a III. kerületi Emőd utcában. A fő profilját tekintve film-, videó- és televíziós programterjesztésre szakosodott cég tulajdonosa a pécsi filmes szakember, Deák Zoltán. A cégadatbázis alapján a vállalkozásnál januárban duplázódott meg a munkavállalók száma, így jelenleg hat dolgozót foglalkoztat. Mindenesetre a Pillango Kft. eddig nem különösebben hasított: a 2020-as gazdasági évet 18,5 milliós árbevétellel és 128 ezer forintos adózott eredménnyel zárta.

Időjárás-jelentés az új stúdióból Forrás: médiaklikk.hu

Hétfőn megkerestük az ügyben az MTVA sajtóosztályát. Többek között arról érdeklődtünk, hogy miért volt szükség a változtatásra, miért költözött új stúdióba az időjárás-jelentés, továbbá azt is kérdeztük, hogy az új stúdió a műsort gyártó céghez tartozik-e, vagy az MTVA tulajdona. Arról is érdeklődtünk, hogy pontosan milyen tevékenységek, szolgáltatások értendők a Pillango Kft.-vel kötött szerződés alapján a gyártás fogalmába. De arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért nem az Országos Meteorológiai Szolgálat stúdiója és munkatársai készítik az időjárás-jelentést. Cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Új szerződések Fábry cégének

Az MTVA által közzétett szerződési lista szerint a hagyományos rádiókabarét (Kabaré és Kabaré BUÉK című műsorokat) idén 120 millió forintért gyártja Fábry Sándor humorista cége, a Trisó Produkció Kft. Ugyancsak ez a cég készíti a műsorvezető saját show-műsorát, a Fábry-show-t 198 millió forintért. Ebből derül ki az is, hogy a kaposvári Csiky Gergely Színház Nonprofit Kft. szilveszteri gálaműsora 24 millió forint volt. Ezen kívül új szerződést kötöttek összesen 15, többségében önkormányzati televíziót működtető céggel tudósítások készítésére, folyamatos rendelkezésre állásra. A legnagyobb összegű keretszerződést a Debrecen önkormányzati televízióját is készítő Médiacentrum Debrecen Kft.-vel kötötték, ennek értéke 56 millió forint.