Lázár államtitkára szerint nem is újították fel teljesen az ajándékba szánt kastélyokat

Lázár államtitkára szerint nem is újították fel teljesen az ajándékba szánt kastélyokat

Csepreghy Nándor (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Fotó: Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miért akar a magyar állam elajándékozni 12 kastélyt, kúriát és palotát, és a privatizálásra szánt műemléképületek, intézmények hány dolgozóját fogják még kirúgni? – lényegében erre lett volna kíváncsi Bedő Dávid, a Momentum képviselője, aki írásban fordult Lázár János építési és közlekedési miniszterhez.

Mint a Válasz Online először megírta, a Lázár-féle minisztérium egy törvénytervezet keretében ingyen passzolna át magántulajdonba állami és uniós forrásból felújított, állami tulajdonú kastélyépületeket. Így azok kikerülnének a Lázár János felügyelte Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) kezeléséből, és vagy vagyonkezelői szerződés keretében vagy térítésmentesen kerülhetnének közérdekű vagyonkezelői alapítványokhoz, magán vagy egyházi fenntartású intézményekhez.

A kastélyok listája a következő:

• Bajna, Sándor-Metternich-kastély
• Dég, Festetics-kastély
• Edelény, L’Huillier-Coburg-kastély
• Füzérradvány, Károlyi-kastély
• Komlódtótfalu, Becsky-Kossuth-kúria
• Nádasdladány, Nádasdy-kastély
• Oroszlány-Majkpuszta, Esterházy-kastély és remeteség
• Sümeg, Püspöki Palota
• Szabadkígyós, Wenckheim-kastély
• Tata, Esterházy-kastély
• Tiszadob, Andrássy-kastély
• Tuzsér, Lónyay-kastély

Bedő levelére Csepreghy Nándor államtitkár válaszolt, aki először emlékeztetett rá, hogy az Orbán-kormány 2010 óta több mint 50 milliárd forintot költött kastélyok, várak és kúriák renoválására. Majd azt javasolta a momentumos politikusnak, hogy „az eddigiektől eltérően töltsenek több időt vidéken”, és látogassák meg ezeket az épületeket és a hozzájuk tartozó parkokat. – Ha megfogadja tanácsomat, akkor Ön is szembesülni fog azzal, hogy a felújítottnak címkézett épületek csak erős jóindulattal nevezhetőek késznek, azok további felújításra, a megkezdett munka folytatására szorulnak – írta Csepreghy, aki lényegében azzal magyarázta a privatizációs szándékot, hogy azzal magánforrásokat is tudnának szerezni a kastélyok további fejlesztéséhez és működtetéséhez. A probléma ezzel csupán az, hogy ezeket az államtitkár szerint félkésznek számító műemléképületeket már az Orbán-kormány renoválta az utóbbi 13 évben, súlyos magyar adófizetői és uniós tízmilliárdokból. Az utazásiélmények.hu nevű portál ugyanis felsorolta az elajándékozni kívánt kastélyokra szánt felújítási összegeket, külön számolva a hazai és az EU-s forrást. (A források saját összesítésekor a Magyar Hang is azonos nagyságrendű összeget számolt össze).

Ezeket nézve kiderül, hogy az Európai Unió összesen 17,1 milliárd forintnyi támogatással, a magyar költségvetés pedig 10 milliárd forinttal járult hozzá a munkálatokhoz, és több épületet is 2021-ben vagy tavaly adtak át ünnepélyes keretek között. Vagyis ezek alapján a kormány több mint 27 milliárd forintot költött olyan műemlékek renoválására is, melyeket nagy hírveréssel megnyitottak, de valójában nem fejeztek be.

Csepreghy ugyanakkor nem válaszolt az elbocsátott vagy elbocsátani kívánt dolgozókra vonatkozó kérdésekre. Pedig azt már a NÖF is bejelentette, hogy 168 dolgozót fognak elküldeni csoportos létszámleépítés keretében, és felfüggesztik az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély látogathatóságát is. Az intézmény amúgy az Ukrajnában dúló háborúval és az Európát sújtó gazdasági válsággal indokolta a tömeges elbocsátásokat.