Lázár János a kiemelt beruházások rendszerének felülvizsgálatát ígéri

Lázár János a kiemelt beruházások rendszerének felülvizsgálatát ígéri

A Club Aliga 1980-ban (Fotó: Fortepan/UVATERV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kiemelt állami beruházások rendszere megérett a felülvizsgálatra – közölte a Parlamentben Lázár János építésügyi és beruházási miniszter. A minisztert Szabó Rebeka (Párbeszéd) interpellálta; az ellenzéki képviselő a nagy felháborodást kiváltó balatonaligai luxusüdülő-beruházást és általában Balaton-part egyre növekvő mértékű beépítését kritizálta. 

Egyetért-e az aligai magaspart legyalulásával? – kérdezte a Parlamentben Szabó Rebeka (Párbeszéd) Lázár János építésügyi és beruházási minisztert. Szabó Rebeka számon kérte a kormányon a Balaton természeti értékeinek megőrzését és a tóhoz való hozzáférést, ezeket a célokat szerinte az egyre növekvő számú beruházás érdekeinek rendelték alá, így egyre kevesebb a szabadstrand a Balaton körül, miközben a beépítések miatt egyre nagyobb veszélybe kerülnek a természeti értékek.

Az elmúlt időszakban számos vitatott Balaton-parti beruházásról érkezett hír. Az Alkotmánybíróság június 18-i határozatában megsemmisítette a Balaton-törvénynek azokat a rendelkezéseit, amelyek a vízparti harmincméteres védősáv beépítésére adtak lehetőséget, különböző kivételeket engedve a beépítési tilalom alól. Az Alkotmánybíróságtól 52 ellenzéki országgyűlési képviselő kért utólagos normakontrollt, és sikerrel jártak. 

Szabó Rebeka interpellációjára Lázár János válaszolt, ebben a kormányzati ciklusban miniszterként először kérdezték az Országgyűlésben. Lázár kifejtette: nemzetgazdasági és társadalmi érdek, hogy mindenki eljusson a Balatonra, de az is érdek szerinte, hogy a nagyvállalkozók a „a pénzüket Magyarországon költsék el”, valamint hozzátette: nehéz a zöld szempontokat összeegyeztetni a „folyamatos fejlődés iránti igénnyel”, ugyanis „az emberek jó szállodákban akarnak lakni”.

Ugyanakkor arról is beszélt: „a kiemelt beruházások rendszere megérett a felülvizsgálatra”. Lázár János azt mondta: őszre felülvizsgálják a szabályozást, és újra szabályozzák a kérdést.

Az aligai magasparton tervezett beruházással kapcsolatban azt mondta: az még nem kezdődött el, de „várják a beruházó terveit”, azért is, hogy az Országos Tervtanács véleményezhesse azokat. Azt mondta. a beruházóval és az önkormányzattal is egyeztetnek, hogy olyan megoldás szülessen, hogy „jusson és maradjon is”

A Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. balatonaligai nagyberuházása, azaz az Aligaliget projekt során privát luxusüdülővé alakítaná a korábbi pártüdülőt, a Club Aligát. Az állam a projektet korábban kiemelt gazdasági fontosságúvá nyilvánította, felülírva az összes helyi korlátozó rendeletet.

A Pro-Mot Hungária hosszú ideig izraeli tulajdonban volt, aztán 2018-ban lett többségi, 75 százalékos tulajdonos az akkor Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe sorolt Appeninn Nyrt. Két éve már Jellinek Dániel vált fontos tulajdonossá, idén pedig az Appeninn bejelentette, hogy a Bayer Property vásárolta meg a céget.

A helyiek attól tartanak, hogy a projekt miatt korábbi közutak is magánkézbe kerülhetnek, így pedig nem tudnak majd lejutni a harminckét éve visszaszerzett partra. A Pro-Mot azt ígéri, hogy az aligaiak továbbra is használhatják majd, de egyelőre bizonytalanok abban, hogy a cég be is tartja-e majd ezt az ígéretet.

Az elmúlt időszakban nem ez volt az egyetlen olyan építkezés a Balaton és más nagy magyarországi tavak környezetében, amely felháborodást váltott ki a helyi lakosságból. A különböző tavak védelmében fellépő civil szervezetek a Nagy Tavak Koalíció néven együttműködésre léptek egymással.