Lázár János és az Origo posztjairól csak a Facebook-központban dönthettek

Lázár János és az Origo posztjairól csak a Facebook-központban dönthettek

Lázár János. Fotó: Lázár János Facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belsős információkat adott a 444-nek a Facebook egyik Berlinben élő moderátora. Zoltán a 2018-as országgyűlési választási kampány idején dolgozott a közösségi portálnak. Voltak a cég közép-európai központjában Varsóban, és beszélgettek az álhírek visszaszorításáért, a politikai kapcsolatokért illetve a tartalomért felelős munkatársakkal is.
Vitatkoztunk a délutáni műszakban, hogy mi legyen a Lázár-féle bécsi videóval. Sokan jelentették, és szerintem sem fért bele, de hagytam, mert véleményes volt. Másnap reggel viszont a magyar csapatban dolgozó egyik új lány leszedte a Facebookról, és a moderátorok többsége egyetértett vele.

Mondta Zoltán a 444-nek. A videót, amiről szó van, Lázár János töltötte fel a Facebookra még március elején, azon a bevándorlás hatásait igyekszik bemutatni az osztrák főváros egyik kerületében. A két és fél perces klipet először a közösségi alapelvek megsértése miatt leszedte a Facebook, aztán néhány óra múlva visszatették.

„Megdöbbentőnek tartom, hogy a migránsokról nem lehet őszintén beszélni, mert a Facebookon cenzúra van. Nyilvánvaló, hogy az emberek elől a valóságot el akarják hallgatni” – ezt a „Tiltakozzunk a cenzúra ellen” című videójában mondta másnap Lázár, és a teljes kormányzati propagandagépezet ráállt arra, hogy a nyugati liberális elit a Facebook segítségével akarja befolyásolni a magyar országgyűlési választást. Aztán ezt a gondolatot vitte tovább Orbán Viktor miniszterelnök az idei tusványosi beszédében is, amikor azt fejtegette, hogy Nyugaton azért nincsen már demokrácia, mert az állami vezetők és technológiai óriások közösen, „agyafúrt, ravasz eszközökkel törlik” a migrációról szóló negatív híreket a „szociális média hálóján”.

„Miután leszedtük Lázár videóját, és a fejünk felett mégis visszarakták, jött egy utasítás, hogy az ő dolgaihoz meg az Origo cikkeihez többet nem nyúlhatunk, hanem azokat rögtön tovább kell küldeni az írországi központba, és ott döntenek róluk” – mesélte a bécsi klip utáni facebookos időszakról Zoltán.

Zoltán és a vele együtt dolgozó magyar moderátor csapat tagjai nem a Facebook alkalmazottai. Mindannyian egy Arvato nevű német cégnek dolgoznak, az Arvato tulajdonosa pedig a Bertelsmann nevű német óriásvállalat, az övék például RTL-csoport és így a magyar RTL Klub televízió is. Az állásokat az Arvato hirdeti meg, így fordulhat elő, hogy a jelentkezők egy része az utolsó pillanatig nem is tudja, hogy a Facebookon megjelenő tartalmakat kell majd szűrnie.

A Lázár-videó sorsáról a 444 megkérdezte a Facebook tartalomért és moderációért felelős illetékesét is. Ő azt mondta, Lázár bécsi videóját annak hírértéke miatt állították vissza, néhány órával azután, hogy az arvatós csapat Berlinben törölte az anyagot. Arra a kérdésre, hogy miért mondták a Németországban működő, magyar tartalmakkal foglalkozó moderátoroknak, hogy ne nyúljanak többet Lázár János vagy az Origo posztjaihoz, a Facebooknál kitérő választ adtak. Nem kifejezetten az Origóra utalva, hanem általánosságban azzal érveltek, hogy egy vitatott poszt miatt mégsem törölhetik egy ország legnagyobb újságjának Facebook-oldalát.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.