Lázár János nem viszi el a vidékfejlesztést az agrártárcától

Lázár János nem viszi el a vidékfejlesztést az agrártárcától

Nagy István agrárminiszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinay Attila közigazgatási és Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár távozik az Agrárminisztérium felsővezetéséből a most kezdődő új kormányzati ciklusban – értesült az Agrarszektor.hu.

A portál szerint az új közigazgatási államtitkár Andréka Tamás, a tárca jelenlegi főosztályvezetője, élelmiszerláncért felelős államtitkára pedig Nobilis Márton, Nagy István agrárminiszter eddigi kabinetfőnöke lesz. Rajtuk kívül Farkas Sándor parlamenti, Feldman Zsolt mezőgazdasági és vidékfejlesztési, Zambó Péter erdőkért felelős és Rácz András környezetügyi államtitkár marad.

Az átalakulás részeként a kereskedelempolitikával összefüggő több fontos terület felügyelete is az agrártárcához kerül az eddigi Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. Emellett az agrártárca átveszi a Miniszterelnökségtől a kormányhivatalok élelmiszerlánccal foglalkozó szervezetét, amelyet közvetlenül az agrártárcához tartozó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányít majd.

A vízügy jövője ugyanakkor még kérdéses, előfordulhat, hogy az összes kormányon belüli, több minisztériumnál lévő vízügyi feladat ellátására és koordinálására új ügynökséget hoznak létre.

A portál arról is ír, hogy az új kormányzati struktúra, így például Lázár János építési és beruházási miniszteri kinevezése nem jelenti azt, hogy a vidékfejlesztés elkerülne az Agrárminisztériumtól. 

Mint írják, az uniós és hazai költségvetési forrásokból táplálkozó vidékfejlesztési kassza felhasználása számos ponton kötődik a beruházásokhoz és a területfejlesztéshez is, de az EU-s Közös Agrárpolitika agrár- és vidékfejlesztési támogatásaival összefüggő ügyek az agrártárcánál maradnak.