Lázár János szembement a kormánnyal

Lázár János szembement a kormánnyal

Lázár János (Forrás: Lázár János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány és a Fidesz álláspontjával szemben a parlamenti szavazás előtt ismét nyomatékosította Lázár János, hogy nem ért egyet sem a főispán, sem pedig a vármegye újbóli használatával.

Az építési és beruházási miniszter a Facebook oldalán posztolt erről, megerősítve korábbi álláspontját. Azonban nemcsak, hogy nem ért egyet ezekkel az elnevezésekkel, ez még a szavazásában is megmutatkozott. Azt állította ugyanis, hogy a kormánymegbízottak főispánná való átnevezését nem is szavazza meg. A vármegye visszaállítása az alaptörvény tizenegyedik módosításának a része – ez tartalmazza többek között azt is, hogy a jövőben egy napon legyenek az európai parlamenti és önkormányzati választások – erről ezért Lázár János úgy írt, hogy fenntartásaival együtt is, de kötelessége megszavazni.

Az Országgyűlés keddi rendkívüli ülésén írta át az alaptörvényt, amellyel eldőlt, hogy év végétől újra vármegyék lesznek a megyék helyett. – A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek – indokolták az elképzelést. A benyújtók szerint ugyanis „a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti”. Egy másik javaslattal tették lehetővé –, hogy a kormánymegbízottakat a jövőben főispánnak nevezzék a „történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében”. A kormány szerint ugyanis ennek a kifejezésnek a visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás „több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek”.