Lázár János „visszavonulása” a TEK-et is elérte

Lázár János „visszavonulása” a TEK-et is elérte

Munkában a Terrorelhárítási Központ munkatársai (forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Farkas Flórián volt az első ismert név, aki az április választást és a kormányzati rendszer átalakítását követően kiesett a pikszisből. A romaügyi vezető pozícióban tartása józan ésszel eddig is nehezen volt értelmezhető – a kancellária élére került Gulyás Gergely azonban semmiképpen sem akart együtt dolgozni a botrányos figurával. A „nagy nevek” eltűnése persze mindig szembetűnőbb, mint amikor a hivatalrendszer végrehajtói között tisztogatnak. A Népszava írt arról a minap, hogy középvezetői szintig szinte mindenkit lecserélnek az egészségügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) új irányítói, az inkább csak kormányváltáskor jellemző tisztogatás fő oka az lehet, hogy megszabaduljanak a Lázár Jánoshoz és Kósa Lajoshoz köthető emberektől. Kásler Miklós miniszter belső körökben azzal indokolta lépéseit, hogy tiszta lapokkal akar indulni, nem akarja, hogy utóbb szekrényből kieső csontvázakat kelljen kerülgetnie. A tárca átalakítására pedig szabad kezet kapott miniszterelnöktől.

Lázár János „visszavonulása” értesüléseink szerint a Terrorelhárítási Központot (TEK) is elérte, belső körökből származó információnk szerint a politikai sorcserével függ össze, hogy távoznia kellett az eddigi főigazgató-helyettesnek. A kiváló szakembernek tartott Bodnár Zsolt menesztéséről már a választás előtt tudni lehetett, az okokról azonban senki sem beszélt nyilvánosan. Forrásaink most viszont egyértelműen Lázár távozásával hozták összefüggésbe, hogy – bizalmi okokból – Bodnár sem maradhatott vezető pozícióban. Rendvédelmi és belügyi körökből többen is beszéltek arról, hogy a Miniszterelnökséget eddig vezető Lázár János olykor sajátos módon „hazai célokra” is használta – vagy használni próbálta – az alá rendelt Információs Hivatalt (IH). Az alapvetően külföldi hírszerzéssel foglalkozó szervezetet 2012-ben sorolták be Lázár alá, most azonban a Külgazdasági és Külügyminisztérium lesz a felettes szerve. Lázár János korábban nyíltan is beszélt arról, hogy rossz megoldásnak tartja az IH külügy alá rendelését.

Puha selyemzsinór, bársonyos zabola...

Van, aki jól fizetett pozícióból kerül hátrább, van, aki a megélhetés lehetőségét is elveszíti, ha rákerül a lapátra.

Nem várt fordulat, hogy a Fővárosi Főügyészség közben különösen nagy vagyon hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, és hamis magánokirat felhasználásával vádolta meg az eddig kormányzati kedvenc Kuna Tibort. A vállalkozó ez elmúlt években milliárdos kormányzati megbízásokhoz jutott. Az időközben mélyen vallásossá lett és magának lelki vezetőt is választó Kuna „levadászása” a Habony Árpádhoz kötődő erőtér gyengítésének lehet a része. Ugyancsak körön kívülre kerül Andy Vajna médiavállalkozó, producer, akinek hatékonyágával a sajtóban megjelentek szerint nem elégedett a kormányfő.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 8. számában jelent meg, 2018. július 6-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!  Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.