Lazíthatnak a vendéglátósok kötelező adatszolgáltatásán

Lazíthatnak a vendéglátósok kötelező adatszolgáltatásán

Lángost árulnak a mogyoródi Hungaroringen a Forma-1-es Magyar Nagydíj első és második szabadedzésének napján, 2014. július 25-én (Fotó: MTI/Marjai János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Július elsejétől egyelőre csak a magas, évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vendéglátó vállalkozások számára lépne életbe a kötelező adatszolgáltatás – ezt javasolja legalábbis a Magyar Turisztikai Ügynökség. A következő lépcső jövő január elseje lenne, a javaslat szerint akkortól már a 12 millió forintot elérő, de 100 millió forintot meg nem haladó 2022-es évi nettó árbevételű vendéglátó üzletekre is kiterjedne az intézkedés. Az ennél kisebbekre – az MTÜ javaslata szerint – nem lenne kötelező az adatszolgáltatás.

Az utóbbi időben nagy port vert fel, hogy újdonságként az éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek is valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, miből mennyit adtak el. Az adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz kerülnek (NTAK), de látni fogja azokat az adóhatóság és a statisztikai hivatal is. A Telexnek Zsuffa Péter, a Legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője panaszkodott: „Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55-60 fokban”.