Lazítaná az akkumulátorgyárakra vonatkozó szabályozást a kormány

Lazítaná az akkumulátorgyárakra vonatkozó szabályozást a kormány

Megkezdődtek a munkálatok a leendő akkumulátorgyár területén Iváncsán (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán tett közzé a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy olyan jogszabálytervezetet, amely értelmében a nemzetgazdasági célból kiemelt beruházások nem kerülnének a területrendezési terv hatálya alá. A szabályozást a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. A tervezet kiemeli, hogy a mentesség vonatkozik az elmúlt időkben komoly helyi ellenállást kiváltó projektre: az iváncsai és a debreceni akkumulátorgyár-építésekre – szúrta ki a Portfolio.hu a tárca által a kormány honlapjára feltöltött, társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet.

A tervezett jogszabály egyértelmű lazítást jelent a hatósági ügyek esetében, pedig maga a nemzetgazdasági célú kiemelt jelentőség kormányzati besorolás már eleve több könnyítést jelent a hagyományos beruházásokhoz képest. Az indoklás szerint a cél, hogy ezen „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ipari parki, illetve víziközmű-beruházások” építési területe a jelenleg érvényes szabályokkal ellentétben a jövőben már ne csatlakozzon az adott település beépített részéhez, a kormány szerint ugyanis „az a kedvező megoldás, ha az ipari terület elkülönülve kerül kialakításra a lakott területektől”. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ilyen beruházások által érintett településeknek az eddiginél is kevesebb beleszólásuk lesz abba, mi zajlik az ipari területen. 

Egyes konkrétan néven nevezett, folyamatban lévő beruházások esetében külön is rendelkeznek erről, mégpedig az elmúlt hetekben heves helyi tiltakozásokat kiváltó kínai CATL Debrecen mellett felépíteni kívánt akkugyára, valamint az Iváncsa mellé szánt, a helyi szervezetek által ugyancsak kritizált ipari parkja esetében. Utóbbiban az SK Innovation építene akkumulátorgyárat.

A debreceni gigaberuházást 2022 közepén jelentették be, az ottani gyárat a kínai CATL építi, amely a világ legnagyobb akkumulátorgyártó cége. A 3 ezer milliárdos, 2025-ös átadással tervezett gyárban több ezer ember dolgozhatna. Az ottani viharos közmeghallgatásról és a nemrég Mikepércsről indult tiltakozásról ITT és ITT írtunk. 

 

Címkék: akkumulátorgyár