Lecsapott a vihar, tenyérnyi jégdarabok hullottak az égből

Lecsapott a vihar, tenyérnyi jégdarabok hullottak az égből

Tenyérnyi jégdarabok Pécsen 2021. június 25-én (Fotó: Időkép)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek délután megérkezett a nap folyamán beharangozott vihar Magyarországra, főleg a Dél-Dunántúlon és az Alföldön csapott le.

Az Időképhez érkezett fotók tanúsága alapján sok helyütt szinte tenyérnyi jégdarabok hullottak az égből, a baranyai Szentlőrincen például annyi, hogy kifehéredett az udvar egy része. Kalocsánál kisebb tornádót fotóztak.

Komoly károkat okozott a vihar az ország déli részén és a Balaton környékén, a legtöbb bejelentés eddig Ságvárról és környékéről érkezett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság péntek este a honlapján.

Villanyvezetékekre, épületekre, utakra dőlt fák, villámcsapástól kidőlt kémények, kilyukadt tetők jelzik a vihar útját az ország főként déli-délnyugati részén, különösen a Balaton környékén, Somogy, Veszprém és Zala megyében – olvasható a katasztrofavedelem.hu oldalon.

Mint írták, a legtöbb bejelentés a térségből eddig Ságvárról érkezett, ahol több helyen fák dőltek villanyvezetékre, útra és háztetőkre. Ságvár és Siófok között a 65-ös főútra, valamint a Ságvárt és Ádándot összekötő útra több helyen fák dőltek. Makónál a 43-as főútra, Balatonkeresztúrnál a 7-es főútra dőltek fák.

Késő estére harmadfokú riasztást már az ország délkeleti területeire adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt. Korábban Tolnára, Baranyára és Somogyra volt ez a szint, ám azokban a megyékben este hét óra után kettes fokozatúra mérsékelték.

Jég Szentlőrincen (Fotó: Időkép)

Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben heves zivatarok miatt. Emellett csaknem az egész országban felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

Az OMSZ azt írta: az esti órákban elsősorban a Dunántúl középső és délkeleti részein, valamint az Alföldön tombolhatnak heves zivatarok. Ezeket főként jégeső (akár több centiméteres jégdarabok), illetve károkozó (100 kilométer/óránál erősebb) szélroham kísérheti. Másutt is kialakulhatnak zivatarok, de várhatóan nem lesznek olyan hevesek, mint az előbb felsorolt területeken előfordulók. Az éjszaka második felére a legtöbb helyen lecsendesedik a légkör, legkésőbb a Tiszántúlon.

Szombaton délután az Északi-középhegység környékén és az Alföld északi felén újra lehetnek zivatarok, melyek kisebb körzetekben jelentős csapadékot, esetleg jégesőt okozhatnak – tették hozzá. A jelenlegi veszélyjelzés szerint zivatarveszély miatt szombatra már elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Az előrejelzés szerint szombat hajnalra 14-21 fok közé csökken a hőmérséklet. A nappali maximumok 25-30 fok között alakulnak.

Címkék: időjárás

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.