Lecserélik a honvédség parancsnokhelyettesét is

Lecserélik a honvédség parancsnokhelyettesét is

Áder János köztársasági elnök (j) vezérőrnaggyá lépteti elő Ruszin-Szendi Romulusz dandártábornokot a Sándor-palotában 2021. május 31-én. MTI/Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt héten június 1-jei hatállyal váratlanul leváltották a Magyar Honvédség parancsnokát, Korom Ferencet, aki 2023-ig lehetett volna a posztján. Az akkor megjelent határozat igen szűkszavú volt, utólag azzal magyarázták a felmentését, hogy állítólag maga kérte azt Benkő Tibor honvédelmi minisztertől. Korom Ferenc kérését egyebek mellett azzal indokolta: a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak. 

Utódjául Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkárát jelölték ki, aki a kinevezése előtti keddi bizottsági meghallgatásán a térség meghatározó és ütőképes haderejének további építését, ennek folytatását nevezte fő feladatának.

Ruszin-Szendi Romulusz a meghallgatáson kérdésre válaszolva megerősítette, hogy távozik posztjáról a jelenlegi parancsnokhelyettes is. Közölte: Böröndi Gábornak külföldi diplomáciai beosztást ajánlott, aki azt elfogadta. 

Hozzátette, ha a honvédelmi miniszter támogatja, akkor a parancsnokhelyettese Sándor Zsolt lehet, aki jelenleg a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság vezetője.

Az MTI beszámolója szerint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén Ruszin fontosnak nevezte az egyéni harcászati eszközök beszerzésének folytatását, a kiberképesség fejlesztését, továbbá a logisztikai rendszer megújítását úgy, hogy minél több végrehajtó és minél kevesebb adminisztratív dolgozóra legyen szükség. Célja – amennyire lehet – a harcoló állomány létszámának növelése, továbbá az önkéntes tartalékos rendszer egyszerűsítése.