Ledózerolnák a görög falut Balatonfüreden

Ledózerolnák a görög falut Balatonfüreden

A füredi görög falu (Fotó: Grimm Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hátborzongató csend, sehol egy lélek. A Sun City néven futó balatonfüredi görög falut – ma bulinegyedet – fel akarja számolni a helyi önkormányzat. Igazán szép időket sosem élt meg a nyolc hektáron elterülő épületegyüttes, ami viszont most itt van, az túlmutat az agónián.

Hullik a vakolat az épületekről. Az ablakok, ajtók közül sokat évtizedekkel ezelőtt deszkázhattak be – erre utal, hogy több helyen már a deszkák is elrohadtak. Mindenhol üvegcserepek, életveszélyes, szigeteletlen végű villanyvezetékek, az egyik terasz korhadt padlója beszakad alattam. Ránézésre ez inkább Sin, mint Sun City. Rendben, még nincsen szezon, de a szórakozónegyedben tényleg minden zárva, sehol senki. Aztán mégis találok egy furgont, a közelében pedig egy kunyhót, amelyben frissen mosott ruhák száradnak illatozva. Valahonnan zene szól. Megyek a hang irányába, az egyik teraszon fényes nappal világítanak a lámpák. A muzsika egy padon elhelyezett rádióból bömböl, mellette szerszámok, de ember sehol.

– Teljesen elkötelezett vagyok annak érdekében, hogy felszámoljuk a jelenlegi épületegyüttest – közölte a Balatonfured.hu-val február végén Bóka István polgármester (Fidesz–KDNP). Hozzátette: az a tevékenység, ami évek óta zajlik a volt görög faluban, nem érdeke Fürednek. A cél egyértelmű: el kell bontani az épületeket, meg kell szüntetni a szórakozónegyedet. A bontást viszont csak akkor tudják elérni, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő, társasházként működő közösséget, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges.

A füredi görög falu (Fotó: Grimm Balázs / Magyar Hang)

Bóka kijelentette: gőzerővel dolgoznak azon, hogy a kisajátítási eljárásnak megfelelő jogalapot találjon az önkormányzat. Beszámolt arról is, hogy egyeztettek a kormányhivatallal, jogászokkal, az érintett ingatlantulajdonosokkal. – Olyan új funkciót kell találni a területnek, amely bevételt hoz a városnak, fedezi a kisajátítási eljárás miatti költségeket, és hosszú távon is biztosítja a működést – tette hozzá. (A polgármestert mi is kerestük, beszélni tudtunk vele, nyilatkozatot azonban nem adott.)

A társasházi közösségben az önkormányzatnak 41 százalékos tulajdonrésze van. De hiába a viszonylag nagy tulajdoni hányad, csak a tulajdonosok egyhangú döntése esetén lehet felszámolni az épületegyüttest. A negyedben szórakozóközpontot üzemeltető kft. partner lenne a megszüntetésben, van viszont egy összességében 17 százaléknyi tulajdonrésszel bíró, 30–35 kisebb üzlethelyiséggel rendelkező kistulajdonosi réteg, s közülük nem mindenki szeretne megválni ingatlanától. Ebben az esetben csak az adásvétel, illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás lehet a megoldás.

Balatonfüreden régóta köztudott, hogy a görög faluként elhíresült terület az év jelentős részében teljesen kihalt, szinte kísértetvárosként működik. A negyedet 1994-ben kezdték építeni, s üzletileg soha nem volt sikeres, időről időre új üzemeltetők próbálták haló poraiból feltámasztani. A faluból előbb Annagora Park, majd Sundance Park lett, az üzemeltetési problémák azonban megmaradtak. Pláne miután a szomszédjában 2010-ben megépült egy bevásárlóközpont, így a terület már csak szórakozónegyedként rúghatna labdába. A vállalkozás 2011-től fut Sun City néven. Működése azóta is problémát jelent, a helyi lakosok és a városban nyaralók egy része rendszeresen panaszt tesz ellene, ráadásul tájidegennek is tartják.

A terület ledózerolásának ötlete nem új, a Balatonfured.hu portál már 2015 májusában is erről írt, Bóka polgármestert idézve.

A Mészáros-Tiborcz duóé a balatonfüredi kikötő is | Magyar Hang

Nem mozdulok a rádió közeléből, többször is kiabálok, senki nem felel. Több mint egy órát várok tanácstalanul, közben eszembe jut Roberto de la Grive, Umberto Eco A tegnap szigete című regényének hőse. „Egy ember aléltan hányódik az óceánon, s a kíméletes habok egy hajóra vetik, melyen mintha senki se volna. Senki, de mintha épp csak az imént hagyta volna el a legénység […].” Egy óra múltán komótos léptekkel érkezik egy férfi, nincs meglepődve azon, hogy ott talál a rádiója közelében. Pedig akár el is lophattam volna. Azt mondja, azért égnek a lámpák, mert azokat szereli. És hogy igen, abban a kunyhóban szállt meg, ahol a ruhák száradnak. Elmeséli, a területnek csak ezt a szélső részét használják évek óta, jó esetben hétvégenként vannak itt bulik, de inkább ritkábban. Szerinte a területen szoktak lenni biztonságiak, ezért balhék nincsenek. Meg, hogy az első buli most szombaton lesz, ezért szerel ő éppen.

Március elején Balatonfüred annyira kihalt, hogy járókelőt találni nagy kihívás. Kutyasétáltatók mentenek meg, akik közül többen is arra tippelnek, hogy a görög falu területén – igazán jó helyen fekszik – szállodákat akarnak felhúzni, így adott négyzetméteren sokkal több embert lehet majd elszállásolni, mint eddig. Pláne úgy, hogy így senkit – mondják, bár ebben nincs feltétlenül igazuk, hiszen néhány bungalóban meg is lehetett itt aludni. Az idős nyilatkozóink szerint egyébként, ha működik, rettentően hangos a Sun City. Ezzel kapcsolatban csak azt nem értem, hogy a környékén lakóházak nem, csak hipermarket, aquapark, a városi sporttelep és egy kemping van.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/10. számában jelent meg március 6-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál! És hogy mit talál még a 2020/10. számban? Itt megnézheti!