Lefestett plakátok, rongálás: durvul az újszentiváni kampány

Lefestett plakátok, rongálás: durvul az újszentiváni kampány

Megrongált plakátok Újszentivánon (Forrás: Élhető Újszentivánért/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megrongálták a plakátjait az időközi választásra készülő Újszentivánon az egyik polgármester-jelöltnek, Bodó Imrének. Ő ugyan a Fidesz tagja, de most mégis függetlenként indul a voksoláson, mert a kormánypártok hivatalosan Ulbert Mónikát indítják. A településen azért kell vasárnap időközi választást tartani, mert a polgármestert, Putnik Lázárt és két társát februárban letartóztatta a NAV különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hűtlen kezelés miatt, nem sokkal később pedig rendkívüli testületi ülésen feloszlatta magát a testület. 

Péntekről szombatra virradó éjjel fehér festékkel kenték össze az újszentiváni időközi önkormányzati választás egyik polgármester-jelöltjének, Bodó Imrének az utcára kihelyezett plakátjait. Az akciót valószínűleg komoly előkészület előzte meg, ugyanis azokat a molinókat is lekenték, amelyek hat méter magasan vannak kifeszítve a Csongrád-Csanád megyei település főutcáján. Ezenkívül obszcén feliratot írtak fel az egyik, Bodó csapatába tartozó képviselőjelölt kapujára, valamint „gyökér” feliratot festettek Rusin Csabának, az Élhető Újszentivánért Facebook-csoport adminjának háza elé.

– Sok választás nincs, hogy ki lehet mögötte, bizonyos politikai körök meg akarják akadályozni, hogy az újszentiváni hivatalban lévő bizonyítékok kikerüljenek onnan, ezért aztán nem kímélnek se Istent, se embert, se gyermeket, mindent bevetnek ezek a körök, hogy megakadályozzák, hogy végérvényesen lezáruljon a településen Putnik Lázár tizenhat éves uralma – mondta lapunknak Rusin Csaba. Megjegyezte, hogy épp a rendőrségre tart, hogy olyan kamerafelvételeket adjon át a hatóságnak, amin beazonosíthatók az elkövetők.

A településen azért kell július 3-án időközi választást tartani, mert a polgármestert, Putnik Lázárt és két társát februárban letartóztatta a NAV különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hűtlen kezelés miatt, nem sokkal később pedig rendkívüli ülésen feloszlatta magát a testület. Ennek az ügynek a központjában egy jelentősen túlárazva megépített munkásszálló áll, de más botrányok is borzolták az újszentiváni kedélyeket: jogerős ítélet született például a szerb-magyar kettős állampolgárokból álló fiktív lakcímre bejelentett fantomszavazók ügyében, és jelenleg is zajlik a nyomozás a kizárólag papíron bejelentett közmunkások, valamint a településen kurtán-furcsán eltűnő tao-pénzek kapcsán is.

A konkrét eset részleteinek emlegetése nélkül reagált az ügyre Ulbert Mónika, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje is. Feltehetően Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselőre utalva „országosan hírhedt politikai provokátorról” írt, hozzátéve, hogy „Személyemben, egybehangzó véleményen a FIDESZ-KDNP-jelölt képviselőcsoporttal mind a múltbeni, mind pedig a jövőbeni politikai provokációk minden formájától elhatárolódunk!”

A vasárnapi választáson öt jelölt indul: a Fidesz-KDNP színeiben Ulbert Mónika, aki mellett a kormánypártok szegedi jelöltje, az április 3-án a körzetét elvesztő Bartók Csaba, valamint Varga Judit Igazságügyi miniszter és Kósa Lajos országgyűlési képviselő kampányoltak. A másik kihívó az egykori parlamenti képviselő és járási hivatalvezető Bodó Imre, akit egyébként a Fidesz újszentiváni szervezete megszavazott, mint a kormánypárt hivatalos polgármester-jelöltjét, ám „felsőbb szinteken” mégis úgy határoztak, hogy Bodó helyett Ulbert kapja meg a narancslogót. Így fordulhatott elő az a furcsaság, hogy a Fidesz újszentiváni alapszervezetének vezetője a kormánypárt hivatalos jelöltjével szemben indul majd vasárnap. További furcsaság, hogy Ulbert csapatát olyan képviselőjelölt is erősíti, aki még április 3-án is arra bíztatta híveit a Facebookon, hogy menjenek és szavazzanak az országgyűlési választáson – a Mi Hazánk Mozgalomra. Ebben a csoportban pályázik újra képviselőjelöltségre az a Balogh Istvánné, aki az előzetesben lévő Putnik Lázár alpolgármestere és a település postamestere volt, nem mellesleg pedig pénzbüntetést szabtak ki rá kilenc rendbeli, bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt, ő is részt vett ugyanis az akkor még törvénytelennek számító fiktív lakcímmel rendelkező kettős állampolgárok bejelentésében.

– Számolunk most is a vajdasági kettős állampolgárok szállítására, Szerbiából kaptunk olyan információkat, hogy pénzt kap az, aki átjön vasárnap szavazni – mondta Magyar Hangnak Rudin Csaba.

A három másik jelölt a július 3-i időközi voksoláson Binszki Olivér, Waltrich Csaba és Maczelkáné Minyó Judit, magáról a voksolásról illetve annak hátteréről a a Magyar Hang július 8-i számában olvashatnak majd bővebb helyszíni riportot.