Legalább 79 tehene van Tiborcznak

Legalább 79 tehene van Tiborcznak

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyébként elegáns budai kerületben élő őstermelő, Tiborcz István is élt tavaly a járvány miatt nehéz helyzetbe került szarvasmarha-tartó gazdákat segítő Válságkezelő Program nyújtotta lehetőséggel, és kapott 316 000 ezer forintot. Mivel a szabályok szerint egy anyatehén után maximum 4 ezer forintot lehetett igényelni, bizton állíthatjuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vejének legalább 79 tehene van. 

Minderről onnan értesült a Magyar Hang, hogy a Magyar Államkincstár a napokban feltöltötte a tavalyi támogatási adatokat egy elég nehezen megtalálható helyre a honlapjára, a Mezőgazdaság és vidékfejlesztés kategóriába. 

A megítélt támogatások

Tiborcz István egyébként csak tavaly összesen 26 897 717 forintot kapott a különböző mezőgazdasági alapokból. A legtöbbet azért, mert ökológiai gazdálkodást folytat: ezt az Európai Unió 11,1 millió, a magyar adófizetők pedig 3,7 millió forinttal honorálták. Járt 2,9 millió forint területalapú támogatás is, de a szálas fehérjenövények miatt is jutott másfél millió forint. A „termeléshez kötött anyatehén támogatás” kalapból 3,7 milliónyi uniós pénzt utaltak – ennél a kitételnél megtaláltuk a pályázati kiírást, melyben a célt a következőképpen fogalmazták meg: „bizonyos érzékeny ágazatokban működő mezőgazdasági termelők jövedelmének kiegészítése, munkaigényes mezőgazdasági ágazatokban a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése.”  Az „átmeneti nemzeti anyatehéntartás támogatása” jogcímért pontosan 587 268 hazai forint járt. Még a biztosítót is az adófizetők fizetik: erre az EU 346 ezret, a magyar költségvetés 306 ezret adott. 

A miniszterelnöki vőnek egyébként tavaly jobb éve volt: ugyanezen alapokból akkor kicsit több mint 60 millió forintot utaltak a számlájára. Ebből 1,9 milliót azért, mert az EU kiemelten támogatta a fiatal mezőgazdasági termelőket, de 750 ezret ért az is, hogy tenyészbikát állítottak tenyésztésbe.