Leghamarabb ősszel tárgyalhatják Bús Balázs és Szabó Tímea ügyét

Leghamarabb ősszel tárgyalhatják Bús Balázs és Szabó Tímea ügyét

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetõje felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. május 25-én. Jobbra frakciótársa, Tordai Bence (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyári bírósági ítélkezési szünet után, legkorábban ősszel lehet tárgyalás Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének ügyében, akinek mentelmi jogát – a szokásjogot felrúgva – függesztette fel az Országgyűlés. Lapunk korábbi érdeklődésére ugyanis a Fővárosi Törvényszék azt közölte, hogy egyelőre nem tűzött ki időpontot a bíróság az eljárásban. Hétfőtől ugyanis ítélkezési szünet lép életbe, amely augusztus 20-ig tart.

Szabó Tímea ügye azért érdemel figyelmet, mert a parlament korábban rendre elutasította a képviselők kiadását becsületsértés vagy rágalmazás miatt indított magánvádas bírósági eljárásokban. A kérelmek ugyan az Országgyűlés elé kerültek, de a kérelmek nem kaptak többséget sem ellenzéki, sem kormánypárti képviselőket érintően (érdemes megjegyezni: a mentelmi jognak éppen az a jelentősége, hogy a választott képviselőknek ne kelljen állandóan a bíróságra szaladgálniuk vélelmezett jogsértéseik miatt).

Így történt ez a szintén párbeszédes Tordai Bence esetében is: az ő mentelmi jogának felfüggesztéséről ugyanazon a júniusi napon szavazott a T. Ház, mint Szabó Tímea kiadásáról. A képviselők Tordai immunitásának felfüggesztését nem szavazták meg, Szabó Tímeáét viszont igen. Mint arról beszámoltunk, a döntést a képviselők 118 igen, 49 nem és 1 tartózkodás mellett hozták meg, a mentelmi bizottság előzetes javaslatával ellentétesen.

A Fővárosi Törvényszék érdeklődésünkre küldött tájékoztatása szerint Szabó Tímea kiadatását rágalmazási ügyben kérte a bíróság. Még idén márciusban ugyanis a közösségi oldalán olyan videót tett közzé, amely a feljelentő fideszes Bús Balázs, volt III. kerületi polgármester szerint valótlan tényállítást tartalmazott. Bús szerint Szabó ezt azzal valósította meg, hogy azzal tette ki a videót: „a pedofil bűnözők a Fideszben vannak – a Fidesz óbudai jelöltje, Bús Balázs is elhallgatott egy óvodai pedofil bűncselekményt!”. A volt fideszes kerületvezető megítélése szerint ez a becsületének csorbítására alkalmas.

Azt is írták, hogy az eljárást a bíróság 2022. április 29-én függesztette fel, a mentelmi jog felfüggesztésére jogosult döntéséig. Kérdésünkre azt is közölték: a magánvádló, vagyis Bús Balázs polgári jogi igényt nem terjesztett elő.

Arra is kerestük a választ, hogy hány alkalommal kérték 2022-ben, 2021-ben és 2020-ban a magyarországi bíróságok magánvádas eljárásban az országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését; továbbá hogy konkrétan mely országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését kérték a bíróságok; illetve hogy hány olyan bírósági eljárás van, amelyben mentelmi jog kiadásának megtagadása miatt van felfüggesztve az eljárás.

Ezekről az adatokról az Országos Bírósági Hivatalnál (OBH) érdeklődtünk. A még májusban elküldött megkeresésünket közérdekűadat-igénylésnek minősítették. Az OBH júniusban azt közölte, hogy a kérelemben foglalt adatok gyűjtését sem rendelet, sem más jogszabály nem írja elő, és kiadott utasítás szerint a hivatal sem gyűjt és kezel ilyen adatokat. Így az adatigénylést nem tudják teljesíteni.