Lehűlés és zivatar vet véget a nyári melegnek

Lehűlés és zivatar vet véget a nyári melegnek

Esernyő (Fotó: Pixabay/holdmypixels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zivatarveszély miatt országszerte figyelmeztetéseket adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Veszélyjelzésük szerint Zala és Somogy megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarveszély miatt. Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést jeleztek.

A déli óráktól főként az ország délnyugati, déli felén a záporok mellett zivatarok is kialakulhatnak, köztük heves zivatarok is lehetnek. A intenzív zivatarokat viharos (60-80 kilométer/órás) széllökés és jégeső, valamint felhőszakadás kísérheti. Rövid idő alatt akár 20-30 milliméternyi csapadék hullhat.

Az esti órákban az ország középső sávjában lehetnek zivatarok, amelyek a késő esti órákra szűnhetnek meg. Az északkeleti megyékben is napközben még sok napsütés valószínű, és ott csapadék is csak késő délutántól fordulhat elő.

Az előrejelzés szerint délután a felhősebb, csapadékosabb nyugati tájakon 16-21, míg a naposabb keleti, északkeleti tájakon 26-28 fok közötti csúcsértékek várhatók.

Szerdán hidegfront érkezik, de a front előtt az időjárásra érzékenyek még melegfronti tüneteket produkálhatnak. Ebben a légköri helyzetben nagyon gyakoriak a görcsös panaszok, különösen az izom- és hasi görcsök, illetve a görcsös fejfájás is. Sokaknál jelentkezhet vérnyomás-ingadozás és egyéb keringési panaszok, emellett fokozódik az infarktus- és sztrók-veszély – figyelmeztet az Időkép.

Címkék: időjárás