Lehurrogták a fideszesek Jakabot, aki a munkanélküliek tömegeire kérdezett rá

Lehurrogták a fideszesek Jakabot, aki a munkanélküliek tömegeire kérdezett rá

Budapest, 2020. május 25. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője, pártelnöke azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 25-én. MTI/Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A növekvő munkanélküliségre hívta fel a Parlamentben a figyelmet az azonnali kérdések órájában a Jobbik elnöke, Jakab Péter. Válaszában munkahelyvédelmi számokat ismertetett Orbán Viktor, azt mondva, több mint egymillióan részesültek kormányzati támogatásban. 2100 milliárd forint forrást hagytak így a gazdaságban, jelentette ki.

Viszonválaszában Jakab arról beszélt, érti ő, de félmillió honfitársunknak ma már nincs állása. Miközben „ön itt azt hazudja”, hogy mindenkinek lesz munkája, addig Brüsszelnek elismerte, hogy lesznek bőven, akik munka nélkül maradnak. Persze mongol dolgozókra számítanak – mondta.

Az Országgyűlésben erre nagy hangzavar támadt, a fideszesek lehurrogták Jakabot, a kormányfő pedig viszonválaszában kifejtette: Magyarország nehéz és veszélyes időszakon van túl, világméretű járványt szenvedtünk el. Az ő munkájukat az minősíti, hogyan védekeztek, és nemzetközi összevetésben is sikeresek voltak, mondva. A veszélyhelyzetben viszont a Jobbikra nem számíthatott az ország Orbán Viktor szerint. „Ezért van ma már, hogy önök zsugorülésben vannak, és nehéz eldönteni, mi zsugorodik jobban, az önök frakciója, támogatottsága vagy logója” – mondta.

Minden idők legnagyobb gazdasági mentőcsomagját jelentette be, aztán egy hónapig nem történt semmi – mondta már az MSZP-s Harangozó Tamás. Mit üzen a munkanélküliek százezreinek Orbán Viktor? A kormányfő szerint hosszú a lista: július 1-jével kifizetik az 500 ezer forintot az egészségügyi dolgozóknak. Forduljanak hozzánk – ezt üzeni azoknak, akik állás nélkül maradtak. Harangozó azt mondta, ő direkt nem kívánt a számokba belemenni – erre ismét nagy hangzavar támadt, mire a politikus azt ismételgette: „Nem szégyellik magukat?” Szerinte ami jól ment az elmúlt hónapokban, az a kormányfő „bátor embereinek” fizetésemelése volt, Szlovákiában pedig eközben nagyon kevesen hunytak el. Orbán szerint nekik nem esik nehezükre, hogy gratuláljanak Szlovákiában, ők még nálunk is jobban védekezhettek, de eközben a kormány beavatkozott, fontos gazdasági lépéseket hozott, mondta.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet azonnali kérdésében azt fejtegette, hogy a magyar gazdaság nem fenntartható, nem lehet ott folytatni, ahol a járvány előtt abbahagytuk. Az Európai Unió kidolgozott egy zöld újjáépítési programot, ez az emberek életminőségét helyezi központba, több tízezer munkahelyet lehetne így teremteni. Önök ettől mégis elzárkóznak, annak ellenére, hogy a kormányfő meghirdette a klímavédelmi akciótervet – mondta. Miért vonták vissza továbbá az egyszer használatos műanyagok tiltását? Erre is rákérdezett a politikus.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, könnyen csúsznak ki súlyos mondatok az ellenzéki képviselőtársai száján. Schmuck például azt mondta, százezrek maradnak jövedelem nélkül. Senki nem marad jövedelem nélkül – sulykolta a miniszterelnök, a munkanélküli segélyre, illetve az állami munkahely-teremtési programra felhívva a figyelmet. Elkötelezettnek tartja magát a zöld program iránt, az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó tiltást viszont azért kellett visszavonni, mert nem tudtak volna azonnal értelmes alternatívát ajánlani helyette, több százan vesztették volna el a munkájukat.

A közmunkaprogram nem megoldás Schmuck szerint, 60-65 ezer nettóból egyszerűen nem lehet megélni, miközben sokan családot is eltartanak. Hosszú ideig készítették elő viszont a műanyagok tiltására vonatkozó törvényt, két hete nyújtották be, akkor is ismerniük kellett volna a munkahelyi adatokat. Orbán azt mondta, amikor Schmuck a zöld politika által teremthető munkahelyekről beszél, akkor ő becsukja a szemét, és Palkovics Lászlót látja maga előtt, hiszen ugyancsak ilyeneket szokott felvetni, ezekre pedig rá is bólintanak. Azt a kormányfő elismerte, hogy a műanyagok betiltására vonatkozó javaslatot ebben a formában nem kellett volna benyújtani. Viszont komoly eredménynek tartja, hogy sokakat tudtak a közmunkaprogram segítségével visszavezetni a munka világába.

Szabó Tímea már azt idézte fel, hogy Orbán Viktor néhány napja történelminek nevezte Kásler Miklós munkáját. Az volt történelmi, hogy annyi ágyat kellett kiüríteni, akik pedig igazgatóként nem értettek egyet, azokat menesztették? Történelmi eszerint az is, hogy az orvosokat, ápolókat hetekig védőfelszerelés nélkül dolgoztatták – folytatta. Továbbá a járvány alatt az ápolók kevesebbet kerestek, mint előtte, mondta Szabó Tímea. Ha Kásler ilyen történelmi tettekre képes, akkor Orbán miért Pintér Sándort nevezte ki az egészségügy átvilágítására? Marad Kásler 2022-ig az Emmi élén?

Orbán azt válaszolta: a legutolsó kérdésre nem ő, hanem Kásler tud válaszolni. Az operatív törzs működését szerinte folytatni kell, senki nem tudja, ősszel visszatér-e a járvány. Ez nem egészségügyi törzs, sokkal szélesebb területet fog át, ezért sem Kásler vezeti, hanem Pintér. Alkalmassá akarják tenni az egészségügyet, hogy világjárvány idején is normális üzemmódban működjön. Kedden be fogják nyújtani a különleges jogrend visszavonására vonatkozó javaslatot, Orbán kéri, hogy ezt támogassák képviselőtársai is.

Szabó Tímea erre azt felelte, a miniszterek általában nem magukat szokták kinevezni, de ezek szerint Orbán nagyon elégedett Kásler munkájával. Többen haltak meg Kásler Miklós utasításai miatt a járvány alatt, mint konkrétan a járvány miatt – állította a Párbeszéd politikusa, mire az Országgyűlésben nagy felhördülés támadt.

Orbán megjegyezte, Szabó Tímea nem csinál nagy kedvet a viszonválaszaihoz, és olyan kifejezést kellene használnia, amiből kiderül, hogy politikustársa nem szokott igazat mondani Káslerről. Az önök pártalapítványának vezetője nyilvánosan is kiírta, hogy a válságkezelés nem nemzeti ügy – fűzte hozzá a kormányfő. Sokkal többen meghaltak volna, ha a párbeszédesekre hallgatnak, mondta.

Lukács László György ezután megemlítette, Orbán Viktor Facebook-oldala alapján hivatalosan is kitört az uborkaszezon. A jobbikos politikus szerint ugyanakkor érdemes beszélni arról, mi történt volna, ha nem Kásler a miniszter a járvány idején. Szerinte nem fordult volna elő, hogy a miniszter utasításba adja az ágyak felszabadítását, majd később már ezt letagadja, és az orvosok nyakába varrja. Két köztiszteletben álló igazgatót ráadásul a járvány alatt rúgtak ki. Orbán erre az ország nyilvánossága előtt köszönetet mondott Káslernek, mert átvitte azt az elképzelését, hogy itt egy súlyos járvány törhet ki, amire fel kell készülni. Ez nem a Jobbik, ahol elküldjük, aki nem tetszik – mondta. – Ezek szerint az önök közössége az, amiben Kásler Miklós tevékenysége nem tetszik, mégis megtartják – válaszolta Lukács. A kormányfő viszont úgy látja, a megelőző kormányokhoz képest jóval többet költenek az egészségügyre.

A miniszterelnök ezt követően Lukács vállalkozásáról kezdett beszélni, ennek a honlapjáról felolvasott egy hirdetést, ami szerinte külföldi lehetőséget hirdet olyanoknak, akik az egészségügyben dolgoznak. Még sincs rendjén, hogy feláll a Parlamentben és számon kér rajtunk ilyesmit, eközben viszont külföldi lehetőségeket hirdetnek az állampolgároknak – mondta.

Magyarországon a munkavállalók rosszul keresnek, miközben a „tőkések” elképesztő pénzeket tesznek zsebre – erről már Székely Sándor beszélt, szerinte ugyanis a „tőkések” zsebre teszik az osztalékot. Nem az embereket kell kizsákmányolni, hanem az osztalékot megadóztatni – mondta Székely Sándor. Ugyan egyetlen szavával sem értek egyet, de a Soros Györggyel szembeni egységfrontban számíthatok önre – válaszolta Orbán, majd egy Rákosi Mátyás-idézetet olvasott fel, utalva a tőkésezésre. Székely állítása szerint érti a viccet, de ebben az országban mind azért dolgoznak, hogy az emberek jobban éljenek, nem pedig a miniszterelnök vejének gazdagodásáért. A kormányfő fontosnak tartja azokat az állampolgárokat is, akik baloldali gondolatok mentén szerveznék újra a társadalmat, még ha ki is rázza a hideg ezektől a gondolatoktól. Eddig azt hitte, vannak egészen baloldali meggyőződésű emberek, akik támogatni szokták a kormány elképzeléseit. A baloldaliak is támogathatják például a munkaaalapú társadalmat szerinte.

Mindenki hazudik, csak ön nem? – kérdezte Bangóné Borbély Ildikó az emberi erőforrások miniszterétől. Május 4-én egy betegápoló édesapa tragédiájára hívta fel a figyelmet, majd egy 33 éves édesanyáéra. Miniszter úr, köszönöm szépen, hogy három hét elteltével vizsgálatot rendelt el – jegyezte meg. Kásler Miklós elmondása szerint minden emberélet rendkívül fontos, a beérkezett észrevételekre elrendelte a vizsgálatot. Nem igaz, hogy most rendelte el a fiatalasszony tragikus halála ügyében, azt már hetekkel korábban megtette. Bangóné elément a hatósági véleménynek, holott ehhez nincs elég szaktudása, vélte a miniszter.

Úgy látszik, ma az ellenzék Kásler-napot tartott, ehhez hozzátenném, hogy születésnapom március 1., névnapom pedig Mikulás – élcelődött Kásler.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.