Leköpték a maszkhasználatra figyelmeztető eladót a tatabányai plázában

Leköpték a maszkhasználatra figyelmeztető eladót a tatabányai plázában

Bevásárlóközpont (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összetűzés történt egy bolt alkalmazottjai és az egyik vásárló között a maszkhasználat miatt a tatabányai bevásárlóközpont egyik üzletében hétfőn – értesült a Magyar Hang.

Információink szerint az üzletbe arcmaszk nélkül betérő női vásárlónak az eladó szóvá tette, hogy nem viseli a kötelező maszkot, egyúttal megkérte, hogy az üzlet területén hordja azt. A hölgy erre nem volt hajlandó, sőt a többi vásárlót is arra buzdította, hogy vegyék le az arcot eltakaró maszkokat. Végül tettleges becsületsértésként le is köpte a bolt munkatársát, és hozzávágott dolgokat. Az illető ezt követően önszántából távozott az üzletből.

A kereskedelmi lánc, amelyhez a Komárom-Esztergom megye székhelyén található üzlet is tartozik, megerősítette a Magyar Hang információját. Ügyfélszolgálati csoportjuk azt írta lapunk kérdésére: „Sajnálatos módon valóban történt egy incidens a maszkhasználatból fakadóan egyik tatabányai üzletünkben. Kollégánk helyesen járt el, amikor figyelmeztette a vásárlót a maszk használatára. Biztonsági őr aznap nem dolgozott az üzletben”.

Cikkünkben szándékosan nem szerepeltetjük az üzletlánc és a bevásárlóközpont nevét, mivel elsősorban a jelenségre kívánjuk felhívni olvasóink figyelmét.

Hasonló atrocitások máshol is előfordulnak, sőt, a tatabányai eladó, mondhatni, „olcsón” megúszta, hiszen külföldön voltak már sokkal rosszabbul végződő esetek is. Nemrégiben az ír származású Robert Murphy, a szabályokat szigorúan betartva, arcát maszkkal eltakarva utazott Belgiumban egy buszon, amelyre felszállt egy pár, és Murphy elé ültek le. Mindkettőjük maszkja az álluk alá volt húzva, ezért a férfi megkérte őket, hogy tartsák be a szabályokat és viseljék rendesen a maszkjukat. Ezt azonban a vele szemben ülő férfi megtagadta, szó szót követett, majd a férfi magából kikelve rátámadt Murphyre, és dulakodás közben annyira megharapta a mellkasán, hogy az ír férfi kórházi kezelésre szorult. A belga rendőrség letartóztatta a párt.

Még rosszabbul járt az a francia sofőr, akit félholtra vertek a dél-nyugat-franciaországi Bayonne-ban. Mint a BBC arról hírt adott, az ötvenes éveiben járó férfi nem akarta engedni, hogy jegy és a kötelezően viselendő arcmaszk nélkül szálljanak fel a buszra egy társaság tagjai, akik ezért ütni kezdték. Philippe Monguillot a kórházba már eszméletlen állapotba került, ahol agyhalottnak nyilvánították. A társaság tagjait szinte azonnal elfogták, és gyilkossággal vádolják őket.

Szerencsére ritkán fordulnak elő ennyire szélsőségesen agresszív cselekmények a maszkviselés miatt, de a köpködés nemcsak nálunk dívik: az amerikai Maryland egyik városában egy éttermi alkalmazottat köpött le az egyik vendég, amikor a maszk használatára szólították fel. A köpködőt ez esetben is azonnal elfogták, és egy évre eltiltották az étterem látogatásától.

Idehaza sem szabad lazítani a fegyelmen, amely érezhetően lanyhult az utóbbi időben, noha a maszk, vagy az orrot és szájat eltakaró kendő, sál viselése továbbra is kötelező mind a tömegközlekedési eszközökön, mind pedig az üzletekben. A koronavírus-járvány aktuális helyzetéről tájékoztató oldalon minden nap, a friss adatok közlésekor kiemelik ezt, ráadásul szakértők sem győzik hangsúlyozni, hogy a vírus terjedésének megakadályozásához be kellene tartani a szabályokat. Még akkor is, ha a nyári melegben kényelmetlen a viselése.