Lélegeztetőgépeket vitt Magyarország Ukrajnának

Lélegeztetőgépeket vitt Magyarország Ukrajnának

Betegek lélegeztetőgépen a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén (Fotó:
MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország lélegeztetőgépeket és azok tartozékait küldi a háborús helyzetben lévő Ukrajnának – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

A dokumentum szerint Ukrajna az Európai Unió Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központján keresztül kért segítséget, amelyre reagálva az Európai Bizottság Európai Polgári Védelemért és Humanitárius Segélyműveletekért Felelős Főigazgatósága kérte hazánktól a magyarországi RescEU-készletben szereplő egészségügyi eszközök mobilizálását.

A kérést teljesítve a katasztrófavédelem a központi raktárában tárolt RescEU-készletből 200 lélegeztetőgépet, 250 betegmonitort, 25 központi monitort és 100 infúziós pumpát szállított Záhonyba, ahol a bajba jutott ország képviselői átvették a segélyszállítmányt.

A 3,7 millió eurós segélycsomagot szállító öt teherautó tegnap este és ma délután között ütemezve érkezett a határra.

A RescEU projektet az Európai Bizottság hívta életre, a kezdeményezés eredményeképpen európai uniós finanszírozásból közös stratégiai mentési célú készlet jött létre.