Lélegeztetőgép-gate: A külügy szerint továbbra sincs itt semmi látnivaló

Lélegeztetőgép-gate: A külügy szerint továbbra sincs itt semmi látnivaló

A ResMed Lumis 150 légzést segítő készülék (Fotó: Resmed.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miért akarják lélegeztetni az intenzív terápiára szoruló koronavírusos betegeket olyan eszközzel, amely „nem alkalmas lélegeztetést igénylő betegeknél való alkalmazásra?” – ezen a címen tett fel kérdéseket Korózs Lajos MSZP-s képviselő Kásler Miklós emberi erőforrások és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek. Mint lapunk arról elsőként számolt be, több járványkórház is lélegeztetőgép helyett olyan eszközt kapott, amely csak alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmas. 

– A ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép kapcsán a gyártó is rögtön a termék leírása elején megjegyzi: „A készülék nem alkalmas lélegeztetést igénylő betegeknél való alkalmazásra.” – írja a képviselő. Mint hozzáteszi, „ennek ellenére Magyarország számos ilyen terméket vásárolt oly módon, hogy azokat az új típusú koronavírusos, intenzív terápiára szoruló betegek ellátásra ajánlotta és adta át az egészségügyi intézmények számára.” 

Mindkét képviselői kérdésre az írásbeli választ Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára adta meg, Szijjártó Péter, mint a téma szerint feladatkörrel rendelkező miniszter megbízásából.

Eszerint „minden behozott lélegeztetőgépet, az invazívakat és a non-invazívakat is, az orvosok a szakma szabályai szerint arra használják, amire valók. Magyarországon minden beteget a betegség minden szakaszában megfelelő géppel lélegeztettek, és ez így lesz a jövőben is. A lélegeztetőgépek beszerzéséről és használatáról az orvosok döntenek.”

Mint a Magyar Hang májusban megírta, több járványkórház intenzív osztálya ResMed Lumis 150 típusú légzést segítő berendezéseket kapott, amelyeket a gyártó leírása, valamint orvosi szakvélemények alapján is alapvetően otthoni, vagy klinikai használatra szánják, intenzív terápiás kezelésre nem használhatók, mint ahogy nem alkalmasak lélegeztetést igénylő fertőző tüdőgyulladásos betegek intenzív terápiás kezelésére sem. Mindezek ellenére a járványkórháznak kijelölt intézmények intenzív osztályaira tucatszám szállítottak belőlük.

Lapunk állításait kormányoldalról több ízben próbálták hitelteleníteni. Többek között arra is hivatkoztak, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelnek a szóban forgó készülékek. A kormánypárti Mandinernek ez ügyben a beszerzéseket koordináló Semmelweis Egyetem (SE), Menczer Tamás külügyi államtitkár, Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese is nyilatkozott. Azt állították, hogy a lélegeztetőgép-beszerzés maradéktalanul megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megújult ajánlásának, amely a koronavírusos betegek esetében azt javasolja, hogy ameddig lehet, el kell kerülni az invazív (tehát a tüdőbe lejuttatott tubuson keresztüli) lélegeztetést és javasolja a non-invazív (orron, szájon keresztüli) módszereket.

Ám kiderítettük, hogy a szóban forgó gép nem tudja azt, hogy (mind CPAP, mind BiPAP üzemmódban) a gázkeverék oxigén-tartalma használat alatt az orvos által „kontrollálható és monitorozható”, azaz hajszálpontosan szabályozható legyen, mégpedig 21 és 100 százalék között.

Hasonló állásponton van Lovas András aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, aki aki a Lumis 150-nel kapcsolatos szakvéleményét első cikkünk megjelenése után közzétette a Facebookon. „A termék nem biztosítja a FiO2 (fraction of inspired oxygen – belélegzett oxigén arány) állítás lehetőségét, tehát azt, hogy pontosan hány %-os oxigén tartalmú gázkeverékkel kívánjuk a pácienst lélegeztetni. Tüdőgyulladás esetén ezen érték beállítása rendkívül fontos, hiszen oxigént változó mértékben igényelnek a tüdőgyulladásban szenvedők. Másik alapfeltétele a biztonságos használatnak, hogy tudjuk, pontosan hány %-os oxigén tartalmú gázt ad le az eszköz. Ezt a nagyobb tudású lélegeztető gépekben egy oxigén szenzor (érzékelő) biztosítja, ami ebben a termékbe nincs beépítve” – áll az orvos szakvéleményében.

Forrásaink – intenzív terápiás szakorvosok – még azt is elmondták, hogy nem otthoni, illetve klinikai használatra való berendezéseket vártak, hanem intenzív terápiás kezelésre alkalmas lélegeztetőgépeket. Ezt megerősítette Lovas András is, eszerint a szakorvosok nem ilyen gépeket igényeltek.