Lélegeztetőgépek már vannak, most az áramfejlesztőket várják hozzájuk

Lélegeztetőgépek már vannak, most az áramfejlesztőket várják hozzájuk

Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A G7 információi szerint a koronavírusos betegek fogadására kijelölt több kórház sem kapta meg a lélegeztetőgépei szünetmentes működtetéséhez elengedhetetlen dízel áramfejlesztőket. A berendezésekre kiírt tendert késve írták ki, aminek oka az lehet, hogy a második járványhullámot jóval későbbre várták.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ összesen 437 millió forintit költhet az első körben 38, majd később további gépekkel bővíthető aggregátorok beszerzésére. Ezekre akkor van szükség, amikor áramszünet van, hiszen ilyenkor sem állhat le a lélegeztetőgép (tehát szünetmentes tápokként üzemelnek).

Összesen majdnem két tucat kórházról van szó, amelyekben a régi aggregátorok már olyannyira elavultak, hogy nem biztonságos az üzemeltetésük. A nyerteseknek valószínűleg nyolc hétre lesz szükségük a berendezések beszerzésére, így az áramfejlesztők legjobb esetben is csak decemberben érkezhetnek meg a kórházakba.

A pályázatot a Formula Mérnökiroda Kft. nyerte, amely 22 millió forinttal kért kevesebbet a gépekért, mint a másik, érvényes ajánlatot leadó induló.