A Mi Hazánk kettős állampolgárt „leplezett le” az Országgyűlésben

A Mi Hazánk kettős állampolgárt „leplezett le” az Országgyűlésben

Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke beszédet mond a Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a XI. kerületi Szent Gellért téren 2020. március 1-jén (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési frakcióvezető-helyettese volt a témája a Mi Hazánk keddi sajtótájékoztatójának. Az MTI beszámolója szerint ugyanis a Mi Hazánk-os Novák Előd nyilatkozattételre kötelezné az Országgyűlés tagjait arról, hogy van-e a magyar mellett más állampolgárságuk, mivel úgy véli, az „nemzetbiztonsági kockázatot” jelent. Novák Előd szerint Bedő Dávidnak, a Momentum frakcióvezető-helyettesének is van második állampolgársága. Azt állította: dokumentumokkal tudja bizonyítani Bedő „eltitkolt” svéd állampolgárságát, aki legutóbbi interpellációjában is „Svédország érdekében szólalt fel”.

A „leplezés” okán kerestük meg a Momentum politikusát. Bedő Dávid abszurdnak nevezte, hogy titkolta volna, hiszen több ízben beszélt arról, hogy svéd a második állampolgársága. Édesapja révén rendelkezik svéd állampolgársággal, akinek családja 1956-os menekültként érkezett Svédországba. Mint mondta, az augusztus végén tartott Tranzit fesztiválon is beszélt erről, amikor Hollik Istvánnal, a Fidesz kommunikációs igazgatójával vett részt egy közéleti vitán. Szerinte Novák Elődnek sem kellene, hogy ez meglepetés legyen, hiszen korábban mindketten tagjai voltak az újbudai önkormányzati képviselő-testületnek, ahol szintén nem csinált ebből titkot Novák Előd előtt sem. Szavai szerint emiatt csak olcsó politikai haszonszerzésnek tudja tekinteni a Mi Hazánk politikusának nyilatkozatát.

Bedő Dávid kérdésünkre elmondta: a felemlegetett parlamenti interpellációban valóban a svéd NATO-tagság megszavazását sürgette, mivel a magyar Országgyűlés 440 napja halogatja a voksolást. – Ebben az ügyben is Magyarország érdekeit nézem, hiszen Svédország NATO-tagságával olyan állammal bővülne a Magyarországot is soraiban tudó katonai szövetség, amely révén jelentős katonai haderővel bővülne – jelentette ki.

Novák Előd szerint egyébként a kettős állampolgárságról való nyilatkozat „legegyszerűbb módja” az volna, ha a vagyonnyilatkozati kérdőívet kibővítenék egy erre vonatkozó kérdéssel.