Lemondott a telekbotrányba keveredett debreceni önkormányzati cégvezető

Lemondott a telekbotrányba keveredett debreceni önkormányzati cégvezető

Papp László és Kováts Ákos (Fotó: Civisház.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Távozik az a debreceni cégvezető, aki az önkormányzati tulajdonú Cívis Ház Zrt. vezérigazgatójaként úgy privatizált egy ingatlant, hogy a telket megvásárló cég fél év múltán észrevétlenül került az ő kizárólagos tulajdonába. Ezen kívül egy másik értékes ingatlant is gyanús körülmények között szerzett meg. A visszaélésgyanús telekügyleteket lapunk tárta fel.

Kováts Ákos vezérigazgató maga ajánlotta fel a lemondását – derül ki a Cívis Ház Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló Debreceni Vagyonkezelő Zrt. közléséből. A dehir.hu önkormányzati hírportálon közzétett közleményben azt is írják, hogy Kováts 2021 júniusáig tartó munkaviszonya hivatalosan közös megegyezéssel szűnik meg. A város ingatlanforgalmazó cégét 2000 óta vezető Kováts október végével távozik, a vezérigazgatói teendőket november elsejétől ideiglenesen Erdei Edit, a jelenlegi értékesítési és gazdasági igazgató fogja ellátni. A Vagyonkezelőnél elindították az új vezérigazgató keresését.

Telekpanama Debrecenben - önkormányzati cégvezető privatizált belvárosi telket, magának | Magyar Hang

A közlemény ugyan szót sem ejt a lapunk által feltárt ügyekről, de nehéz nem összekötni a botránnyal. Mint arról beszámoltunk, az ügy egyik szereplője egy értékes belvárosi – Antall József utcai – telek, amely észrevétlenül került Kováts tulajdonába. A bevásárláshoz pusztán egy stróman vállalkozóra, jó adag furfangra és a debreceni közgyűlés tagjainak gyanútlanságára volt szükség. Ráadásul Kováts a Cívis Ház Zrt.-nél dolgozó közvetlen munkatársát is belerántotta az ügybe.

A bonyolult telekügyletet földhivatali és céges adatbázisok, testületi jegyzőkönyvek alapján göngyölítettük fel. A szóban forgó telek az önkormányzattól került a Cívis Ház Zrt.-hez. Majd másfél évig tartó „altatás” után 2017 októberében értékesítette a hajdúszoboszlói Farkas Csaba vállalkozó által egy hónappal korábban alapított Déco Apartman Kft.-nek. A stróman azonban már 2017 novemberében kiszállt, és eladta a céget Kováts Ákosnak. Kováts ekkor néhány hónapra a közvetlen munkatársát ültette a Déco Kft. ügyvezetői székébe, közben pedig az ő Arany János utcai lakcímére jegyezték be a céget. Ezután Kováts lett a Déco Kft. kizárólagos tulajdonosa.

Oknyomozásunk állításaival szembesítettük Kováts Ákost. A történteket elismerte, ugyanakkor szerinte csupán egy kínálkozó üzleti lehetőséggel élt. Érvelése szerint visszaélésről azért nem lehet szó, mert többször meghirdették a telket. Lemondásra akkor még nem látott okot. Kérdésünkre azt írta ugyanis, hogy szerinte „nem történt olyan dolog, amely indokolna személyemmel szemben bármilyen intézkedést”. (A magyarázata itt olvasható.)

Ötcsillagos ügyeskedés: újabb értékes telek került a debreceni önkormányzati cégvezetőhöz | Magyar Hang

Volt tudomásunk egy másik Miklós utcai telekszerzéséről is, ennek részleteit egy héttel később mutattuk be. Ez az ingatlan szintén a Cívisház Zrt.-től került a Déco Apartman Kft.-hez. Ugyan az önkormányzati választási kampányban az ellenzéki pártok egymásra licitálva próbáltak felülni a lapunk által feltárt ügyre – a DK-s Varga Zoltán polgármesterjelölt a Miklós utcai telekügyet feltárásával is próbálkozott –, kevés sikerrel.

A jelek szerint e telek esetében is volt stróman közreműködő. Egy magánszemély segített abban, hogy 2018 novemberében a telek Cívis Ház Zrt.-től ne közvetlenül a Déco Kft.-hez kerüljön. Az önkormányzat közzétételi listája szerint (ezen az ötmillió forintnál nagyobb ügyleteket részletezik) ugyanis egy Cseh Krisztina nevű magánszemély vásárolta meg a telket (létezik ilyen néven debreceni ingatlanközvetítő, de ő érdeklődésünkre azt mondta, nem róla van szó). Ugyanakkor a vásárlás az ügyeskedés kérdését felveti, mivel a nő neve nem szerepel a tulajdonlapon. Erre az lehet a magyarázat, hogy elmulasztotta a földhivatali bejegyzést, így nem is kerülhetett fel a neve a tulajdonlapra. Mindenesetre a földhivatali irat szerint az ingatlan 2019 januárjában adásvétellel került a Déco Kft. tulajdonába. A nőnek ennek alapján a strómanszerepet szánták.

Kováts ekkor már nem volt olyan közlékeny: kérdéseinkre csak annyit írt, hogy az ingatlanról magánszeméllyel kötött adásvételi szerződést, a részletekről nem jogosult tájékoztatni.

Lapunk az első, Antall József utcai telekügylet feltárása után kereste a debreceni polgármesteri hivatalt is. Akkor a közgyűlés Fidesz-frakciójának közleményét továbbították, abból kiderült: a telekügyletekről sem a városvezetésnek, sem a Debreceni Vagyonkezelő vezetésének nem volt tudomása, ezért a Vagyonkezelő vezére vizsgálatot rendelt el.