Lemondott Hegedüs Zsuzsa a fajok keveredését említő Orbán-beszéd miatt

Lemondott Hegedüs Zsuzsa a fajok keveredését említő Orbán-beszéd miatt

Hegedűs Zsuzsa (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök Tusványoson, a „fajok keveredéséről” elhangzott beszéde miatt benyújtotta lemondását kedden Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott – értesült a hvg.hu. A szociológus Orbán Viktornak írt levelében úgy értékelt, hogy a beszéd „a legvérmesebb fajgyűlölőknek” is tetszett volna, ezért 20 éves barátságuk ellenére meg kell szakítsa a kapcsolatukat.

Hegedüs Zsuzsa Orbán Viktor egyik legrégebbi tanácsadója, aki a portálnak megerősítette a döntését, és elküldte az Orbán Viktorhoz írt és kedden reggel a miniszterelnöknek eljuttatott levelét. A levélben – a régi ismeretség okán a kormányfőt tegezve – szégyenteljesnek nevezte a tusványosi kijelentést, és hozzátette, az illiberális fordulat óta egyre nehezebb volt a miniszterelnökkel fenntartott kapcsolat. Kiemelte, összes alapértékével szembe megy az ominózus kijelentés, ezért kénytelen lemondani tisztségéről, és megszakítani kapcsolatát a miniszterelnökkel.

Írása szerint azért állt ki eddig a kormányfő mellett, mert úgy vélte – és e véleményét még mindig tartja –, hogy „az antiszemitizmus olyan távol áll tőled, mint Makó Jeruzsálemtől. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Tusványoson egy nyíltan fajgyűlölő beszéd akár Goebbelsnek is tetszett volna. Azt is Orbán fejére olvasta a levélben, hogy „nem tudom, hogy' nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Goebbelshez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet.”

Lemondó levelét a tanácsadó a következővel zárta: „Nagyon remélem, hogy bárminek tudható be, ez a tusványosi, a legvérmesebb fajgyűlölőknek is tetszeni tudó beszéd csak egy kisiklás volt, és a továbbiakban, bár nélkülem, de vissza fogsz tudni térni egy számomra már régen túl autokrata, túl radikálisan EU- és migránsellenes álláspontra, és így lemosod magadról legalább a ma már a nyugat-európai szélső jobboldal számára is vállalhatatlan, nyíltan fajgyűlölő politikát hirdető miniszterelnök vádját; ami, legalábbis számomra, szöges ellentétben áll azzal a Viktorral, aki 2002 novemberében beállított hozzám, és akivel egészen 2013-ig öröm volt együtt dolgozni.”

Kedd délutánra egyébként Orbán Viktor már el is küldte válaszlevelét Hegedüsnek, amelyben többek között azt írta: „Te sem gondolhatod komolyan, hogy rasszizmussal vádolj engem”. Erre Hegedűs Zsuzsa válaszolt, szerinte Orbán Viktor nem olvasta figyelmesen a levelét.