Lemondott Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója, a botrányba fulladt Biodóm ötletgazdája

Lemondott Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója, a botrányba fulladt Biodóm ötletgazdája

Persányi Miklós főigazgató beszédet mond a Kárpát-medence múltbéli élővilágát bemutató Pannon Park alapkőletételén a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2017. október 3-án. (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója 2020 március 1-jétől lemondott magasabb vezetői megbízásáról. A távozó vezető arról tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy egészsége az utóbbi időben megromlott – ezért döntött a lemondás mellett. Megbízott főigazgatóként a jelenlegi operatív igazgató válthatja.

„Életem hetvenedik évébe léptem, és az utóbbi hónapokban munkámban jelentkező rendkívüli terhelés egészségemet is próbára tette. A következő időszakban még tovább növekvő feladatokat felmérve, és tapasztalva a szervezetemet érő negatív hatásokat, magasabb vezetői feladatamtól visszavonulok” – írta Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett levelében Persányi Miklós.

Lemondó nyilatkozatában így fogalmazott: „Az Állatkert és a Főváros szolgálatára most is éppúgy elkötelezett vagyok, mint amikor 26 évvel ezelőtt, amikor 1994. március 1-jén beléptem az Állatkertbe, és megkezdtem főigazgatói munkámat. Szívesen támogatom kollégáimat a továbbiakban is, utódomat tanácsokkal, a szakmai közösségekbe bevezetéssel, illetve bármely igényelt módon segítem, erőmhöz mérten kész vagyok közreműködni az Állatkert fejlesztéseinek sikeres befejezésében, jövőbeni működtetésének előkészítésében.”

Karácsony Gergely, aki elfogadta a lemondást, azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói teendőivel 2020. március elsejével Szabó Roland agrármérnököt, az intézmény operatív igazgatóját, a főigazgató általános helyettesét bízza meg.

Négyszeresére drágult a Biodóm, amit a kormány kifizetett, de kell még 20 milliárd a befejezéséhez | Magyar Hang

Egy héttel azután, hogy a Népszava megírta, óriási bukásnak tűnik a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park és benne a Biodóm, Persányi Miklós főigazgató sajtóbejárást tartott, ahol a beruházás sikeréről biztosította a jelenlévőket.

A Fővárosi Közgyűlés legközelebb jövő szerdán ülésezik, ekkor dönthetnek a megbízott főigazgató személyéről, Persányi Miklós utódját nyílt pályázaton választják majd ki.

A Hvg.hu nyomán mi is megírtuk, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert új gazdasági igazgatója átvilágította az állatkert eddigi gazdálkodását. A főpolgármester elé került vizsgálatra azért volt szükség, mert a 12 milliárdosnak indult projekt költsége mára 63 milliárdra emelkedett. A befejezéshez Persányi szerint 20 milliárd forint kellene még, ám ezt a pénzt a kormány nem akarja, a főváros pedig nem tudja kifizetni.

A Népszava tavaly decemberben írta meg, hogy óriási bukásnak tűnik a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park és benne a Biodóm. Az 1,7 hektárnyi területen felépülő, fedett állat-és növénypark a miocén korabeli – a 23 milliótól 5,3 millió évvel ezelőttig tartó földtörténeti korszak – szárazföldi és vízi világát mutatná be a tervek szerint, Közép-Európa legnagyobbra tervezett tengeri akváriumával. A jelenlegi helyzetben azonban egyre kevésbé tűnik valószínűnek a projekt eredeti elképzelések szerinti megvalósítása.