Lemondott Turi György minden tisztségéről

Lemondott Turi György minden tisztségéről

Turi György a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 22-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményben jelentette be Turi György, hogy lemondott minden posztjáról – írja a 24.hu.

Ebben Turi azt közölte, hogy az elmúlt két hónapban a személyét érintő helyzet kezelhetetlenné vált, és szerinte már nem csak róla van szó, hanem a magyar úszósportról, valamint egyesületéről, a Kőbánya SC-ről. Az edző arra is kitért: a lelkiismerete tiszta, negyvenkét év alatt azért dolgozott, hogy a tanítványai sikeres sportolók, valamint a magánéletben boldogok és elégedettek legyenek. A kialakult helyzetben azonban úgy döntött, lemond a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint az edzőbizottságban betöltött elnöki posztjáról.

A lemondást elfogadják, de a vizsgálat folytatódik

Az MTI pedig arról írt: a MÚSZ elnöksége elfogadta Turi lemondását. Emlékeztettek: a szakmai szervezet Turi korábbi edzői munkájának kivizsgálására november 11-én öttagú bizottság felállításáról döntött, a tréner pedig akkor, a vizsgálat lezárultáig önként felfüggesztette tevékenységét mint a MÚSZ szakmai alelnöke, illetve az edzőbizottság elnöke.

Az edző csütörtöki bejelentésére reagálva Wladár Sándor MÚSZ-elnök azt írta: a Magyar Úszó Szövetség elfogadja Turi György lemondását a szakmai alelnöki pozícióról, valamint az edzőbizottság elnöki tisztéről. – Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának – közölte. – Bár kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre. Éppen ezért tartom az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy – még a vizsgálóbizottság jelentését megelőzően – Turi György vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából – fejtette ki.

Hozzátette: a bizottság ettől függetlenül folytatja a munkáját. – Semmiképp sem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy bármit is a szőnyeg alá kívánunk söpörni. A bizottságtól nem csupán az aktuális ügy kivizsgálását várjuk, de olyan ajánlások megtételét is, amelyek még komolyabb garanciákat adnak a felelősök megtalálására, a fiatal sportolók védelmére, illetve, ami szintén nagyon fontos, az áldozatok megsegítésére is – fogalmazott az elnök.

Egyre többen szólaltak fel Turi módszerei ellen

Mint beszámoltunk róla, elsőként a kétszeres világbajnok Cseh László beszélt arról, hogy Turi György edzései lelki terrort jelentettek a tanítványok számára. Ezt Kozma Dominik is megerősítette, aki szerint megesett, hogy Turi a hajánál fogva rángatott ki valakit a medencéből. Dara Eszter elmondása szerint Turinál mindennapos volt, hogy rácsapott és belemarkolt a lányok fenekébe. Kiss Noémi pedig kifejtette, előfordult, hogy Turi berángatott egy fiút a vécébe és ott agyba-főbe verte. Reményi Diána szerint pedig a súlymérések is megalázóak voltak, ha például húsz dekát híztak, Turi közölte velük, hogy menjenek haza röfögni. 

Turi azzal védte magát, hogy az vesse rá az első követ, aki abban a korban szocializálódott, gyerekekkel foglalkozott és „nem kevert le egy-egy nyaklevest” vagy „nem emelt ki a vízből senkit a manapság elfogadhatónál erőszakosabban.”

Címkék: úszás, Turi György

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.