Leölik a Budakeszi Vadaskert vaddisznóit

Leölik a Budakeszi Vadaskert vaddisznóit

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A

Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületéről több vaddisznó elhullását is

jelezték az elmúlt napokban a hatóságoknak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági

Hivatal (Nébih) öt állatnál igazolta az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét.

Az országos főállatorvos így elrendelte a vadaskert kerítéssel határolt részén

belüli vaddisznó-állomány felszámolását.

A Nébih tájékoztatása szerint a fertőzés megjelenésének mikéntjére a járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot. A legvalószínűbb lehetőség jelenleg az emberi közvetítés, mivel a vírus hazánkban vaddisznókban az érintett területtől távol van csak jelen. Az elmúlt hetekben viszont több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkeztek, de természetesen hazai fertőzött régiókból is behurcolhatták a betegséget.

Sertéspestis: többé semmi nem lesz a régi? | Magyar Hang

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. A jelentőségét a gazdasági kár adja, hiszen le kell ölni a megbetegedett állományokat és kereskedelmi korlátozások is lehetnek. Éppen ezért a Nébih szerint a legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása. Ehhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.

A 444.hu már csütörtök este beszámolt arról, hogy a Budakeszi Erdészet területén, azon belül a Disznóskert nevű körülkerített erdőrészen tömegesen hullottak el vaddisznók, 170-et is meghaladhatja a megtalált tetemek száma.