Lerakták Palkovicsék a Budapest-Belgrád vasútvonal alapkövét

Lerakták Palkovicsék a Budapest-Belgrád vasútvonal alapkövét

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hazai közlekedésfejlesztési erőfeszítések középpontjában a következő 10-15 évben egyértelműen a vasút áll, ezen belül pedig az egyik legfontosabb beruházás a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése és kapacitásbővítése – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Kiskunhalason, a fejlesztés alapkőletételén az MTI szerint.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte: a beruházás 85 százalékát hitelből, a fennmaradó 15 százalékot saját forrásból, önrész biztosításával finanszírozza a magyar állam.

Tomislav Momirović szerb építésügyi, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszter az eseményen arra hívta fel a figyelmet, hogy a térség legmodernebb vasútjának megépítésével együtt még jobb kapcsolatokat teremtenek a két nemzet között.

Mint ismert, a beruházás számtalan kritikát kapott az ellenzéktől, miközben a kormány a Kínaiakkal kötött hitelszerződést sem kívánta nyilvánosságra hozni. Ugyanakkor nemrégiben Szél Bernadett független parlamenti képviselő kijelentette: másodfokon és jogerősen győzött abban a perben, amit a szerződés kiadásáért indított.