Lesöpörte az asztalról az NVB az angliai magyarok petícióját, hogy több helyen szavazhassanak

Lesöpörte az asztalról az NVB az angliai magyarok petícióját, hogy több helyen szavazhassanak

Urnazárás az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napirendre sem vette a Nemzeti Választási Bizottság azt a beadványt, amit a Nagy-Britanniában élő magyarok képviselete juttatott el számukra – értesült a Magyar Hang.

A kérést a beszédes nevű „Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért” Facebook-közösség juttatta el az NVB-hez, lényege pedig, hogy a szigetországban élő magyar választópolgárok az eddiginél jóval több helyen adhassák le voksukat a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választáson.

Nagy-Britanniában hivatalosan is több mint 155 ezer magyar él – emlékeztetnek a petíció szerzői – ám csak Londonban és Manchesterben szavazhatnak és kénytelenek több száz kilométert utazni, 50-100 fontos úti költséget kifizetni egyetlen voks leadásáért. Ezzel szemben a határon túli magyar állampolgárok kényelmesen, levélben szavazhatnak, hiába nincs magyarországi lakcímük. Az egyenlőtlenség megszüntetéséért – na és a kényelmesebb voksolásért – a beadványozók azt kérték, hogy a fentieken túl Leeds, Liverpool, Birmingham, Edinburgh, Cardiff, Brighton, Bristol, Southampton, Exeter, Norwich, Nottingham, Cambridge és Canterbury területén is legyen szavazóhelyiség.

Az NVB ugyanakkor 8:5 arányban elutasította, hogy a kérdés egyáltalán napirendre kerüljön ülésükön. Nemmel szavaztak a bizottság választott tagjai és két, a kormánypártok által delegált tagjai is, míg az ellenzéki delegáltak foglalkoztak volna a petícióval. A kezdeményezést Litretits András, az MSZP delegáltja terjesztette be az NVB elé. „A testület arra hivatkozott, hogy nincs jogalkotói felhatalmazásuk, új szavazóhelyiségeket csak a kormány jóváhagyásával lehetne kiépíteni. Ugyanakkor javaslatot tehettünk volna az Orbán-kabinetnek az ügyben, ahogy az NVB ezt meg is tette a kopasz-balhé után. A testület többsége azonban ezt sem támogatta" – mondta el lapunknak Litresits András. 

Az aHang felületen bemutatott kezdeményezést ugyanakkor már így is több mint hatezer aláíró támogatja. Lapunk beszélt a Facebook-közösség aktivistájával, a korábban az MSZP sajtófőnökeként is dolgozó Láng Balázs újságíróval. Szerinte a petíció elutasítói szégyellhetik magukat, amiért „a pandémia idején tömött sorokba akarják kényszeríteni a külföldi magyarokat”, egyúttal kérte az ellenzéki pártokat, hogy csatlakozzanak követelésükhöz.

A Magyar Hang a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult, hogy hivatalosan is indokolják meg, miért nem foglalkoztak a beadvánnyal, tartalmi vagy formai okok miatt dobták azt vissza.

 

NVI: Nem az angliai magyarok kérték

Az NVI válaszában jelezte: az angliai magyarok Facebook-közössége hivatalosan nem vette fel velük a kapcsolatot, ám Litresits András bizottsági tag beterjesztett egy, a csoport petíciójával azonos tartalmú beadványt. Ezt pedig a Nemzeti Választási Bizottság valóban azért nem tűzte napirendjére, mert úgy vélték, hogy a kérdéses ügy a kormány hatáskörébe tartozik.