Lesz-e elég oltás az influenza ellen?

Lesz-e elég oltás az influenza ellen?

Influenza elleni védőoltás beadása (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előző években a legyártott influenzavakcinák körülbelül felét használták fel, de tavaly már szinte az egész mennyiséget beadták, és idén is tömeges igény várható az ingyenes oltásra – írja a Népszava.

A cikk szerint annak ellenére, hogy a kormányzat ismét bejelentette, idén is ingyenes lesz az influenza elleni védőoltás, arról nem esett szó, hogy a szokottnál több oltást rendeltek volna meg, pedig gyanítható, hogy nagy lesz rá az érdeklődés.

A kormány az utóbbi 24 év trendjéhez igazodva 1,3 millió adag oltóanyagot gyártat le, ezek pedig a jellemzően rizikócsoportokba tartozók számára szokott ingyenes lenni. Egy átlagos évben általában ennek alig fele szokott elfogyni, ám tavaly, amikor a covid-járvány miatt mindenkinek térítésmentes elérhetőséget ígértek, a háziorvosoknak kiosztott 1,4 millió adagból mintegy 1,244 millió adag fogyott el.

Ugyanakkor tavaly nem volt számottevő influenzajárvány, idén viszont szakértők szerint erős hullám várható. Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője lapunknak azt mondta: a járványügyi matematikusok előrejelzése szerint az eddig szokásosnál 50 százalékkal több influenza-szerű megbetegedés várható az idei szezonban.

Ennek az egyik oka, hogy egyre kevesebben használnak maszkot, ráadásul nincsenek a légúti cseppfertőzést akadályozó érdemi járványügyi intézkedések sem, és a szervezet természetes ráfertőződéséből is kimaradt egy év. A lakosság védelméhez itt is 60-70 százalékos átoltottság kellene, ám nincs olyan vakcina, aminek 100 százalékos lenne a hatásfoka.

A lap szerint az viszont jó hír, hogy az állam által biztosított 1,3 millió adagon felül október végétől ismét kapható lesz a patikákban recept ellenében a Vaxigrip Tetra, a Sanofi-Aventis Zrt. vakcinája. Ebből a gyártó a tavalyinál többet, mintegy 200 000 adagot szállít a patikáknak.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.