BM: Lesz fűtés az iskolákban, ha azt az európai energiahelyzet megengedi

BM: Lesz fűtés az iskolákban, ha azt az európai energiahelyzet megengedi

Tanítónő beszél a diákokhoz a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Általános Iskola 1.b osztályában Nyíregyházán a tanévnyitó napján, 2021. szeptember 1-jén. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Fotó: Balázs Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Belügyminisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára szerint legfeljebb, a Belügyminisztérium közleménye szerint legalább 20 fok lesz a tantermekben télen. A szülők eközben attól tartanak, hogy ismét bevezetik az online oktatást, amire a vonatkozó rendelet egyébként lehetőséget ad.

A szeptemberi iskolakezdés közeledtével egyre nagyobb a nyugtalanság a szülők körében amiatt, hogy a következő tanév sem lesz zökkenőmentes – legalábbis erről árulkodnak a különböző szülői Facebook-csoportok posztjai és kommentjei, illetve a szerkesztőségünkbe is eljutó aggodalmak. A bizonytalanságot egyrészt az energiaválság okozza – ennek jeleként értelmezhető, hogy a Belügyminisztérium felmérette, mely intézmények állíthatók át fával való fűtésre –, másrészt pedig az a tény, hogy a tanév rendjéről szóló rendelet lehetővé teszi, hogy ismét bevezessék a digitális tanrendet. 

Az iskolák téli fűtésével kapcsolatos bizonytalanságot nem mérsékelte az a kedden napvilágot látott hír sem, hogy Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár egy magánszemély – a feljelentéseivel ismertté vált Tényi István – megkeresésére válaszul azt írta: ha a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani.

Mindezek után az oktatásért felelős Belügyminisztérium igyekezett lecsillapítani a kedélyeket, természetesen a sajtóra mutogatva. – Az egyes médiumokban kedden megjelent állításokkal szemben semmiféle döntés, „parancs", „utasítás" vagy új jogszabály nem született az iskolák fűtésével kapcsolatban – közölte a tárca az MTI-n keresztül. A közleményben természetesen előkerül az unásig ismételt kommunikációs panel – „a kormány a háború és a brüsszeli szankciók okozta európai energiaválság ellenére is...” –, de emellett közölték, az oktatási intézmények fűtése mindenhol megoldott, „normális” tanévre készülnek, „ha azt az európai energiahelyzet megengedi”. – Emellett az Európában kialakult gázválság miatt minden eshetőségre fel kell készülni, arra a szélsőséges esetre is, hogy Európában nem lesz elég gáz – tették hozzá.

Bár a Lakmusz.hu szerint lényegében vaklárma az egész, a tanév rendjéről szóló rendelet, a kormány kommunikációja és mindezek révén a szülők körében érzékelhető bizonytalanság kapcsán lapunk megkereste a tanárok érdekképviseleteit is. – A tanév rendjéről szóló rendelet alapján igenis van realitása annak, hogy ismét online oktatás legyen. A jogszabály szerint ugyanis az intézményvezető kérésére a miniszter elrendelheti a digitális munkarendet. A probléma ezzel csak az, hogy sem ez a rendelet, sem másik rendelet nem tartalmazza a digitális munkarendre vonatkozó részletszabályokat. Igaz, ez nem szokta zavarni a kormányzatot – fejtette ki lapunknak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi elnöke. Szavai szerint érthető, hogy a szülők nyugtalankodnak, hiszen a kormány részéről egyenes kommunikáció nincs, ugyanakkor a digitális oktatást lehetővé tevő passzus mellett közismert, hogy az iskoláknak fel kell mérniük a fával való fűtés lehetőségeit. Ezt a két információt egymás mellé rakva pedig könnyen kijön, hogy a spórolásra akár az online oktatás újbóli bevezetése lehet a megoldás.

Nagy Erzsébet kitért arra is, hogy a kormánnyal folytatott sztrájktárgyalások alkalmával Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárnál rákérdeztek a fatüzeléssel kapcsolatos felmérés eredményére is. Az államtitkártól azt a választ kapták, hogy legfeljebb kisiskolák esetében merülhet fel a fatüzelésre való átállás. Ám további bizonytalanságot okoz Kisfaludy Zoltán idézett megszólalása. Mivel – hangsúlyozta a PDSZ választmányi elnöke – Kisfaludy szavai nem felelnek meg a jogszabályoknak, hiszen a vonatkozó rendelet nem legfeljebb, hanem legalább húsz fokot ír elő.

A különböző szülői Facebook-csoportokban lehetőségként merül fel az is, hogy a jövőben a nyári szünet a jelenlegi formájában megszűnne és takarékossági okoknál fogva inkább a fűtési időszakban lenne hosszabb vakáció. Ezt ugyanakkor Nagy Erzsébet aligha tartja kivitelezhetőnek, hiszen a vonatkozó – a korábbiakhoz képeset jelentős késéssel, július végén kiadott – rendelet az eddigi gyakorlatnak megfelelően rögzíti a tanítási napokat és a szüneteket. Mindössze annyi a változás – tette hozzá –, hogy a tanév 183 tanítási napja 2-vel több, mint szokott, míg a nem tanítással töltött napok száma ugyanennyivel csökken, négyre.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke megkeresésünkre kifejtette: nem tartja valószínűnek, hogy azért vezetnék be ismét az online oktatást, hogy így takarékoskodjon a fenntartó. Szerinte erre legfeljebb csak akkor kerülhet sor, ha az energiaválság már az ipari termelést veszélyeztetni. A digitális oktatás újbóli bevetetését – bár a tanév rendjéről szóló rendelet ezt lehetővé tenné – azért is mellőzné, mivel a diákok jelentős része már így is komoly lemaradást halmozott fel az elsajátított tananyagot illetően.

A szervezet vezetője kitért a köznevelési helyettes államtitkár azon szavaira is, miszerint 20 Celsius-fokos hőmérséklet esetén nem szükséges további fűtés. – Az intézmény melyik szintjén? Az iskolákban jellemzően központi fűtés van, többszintes épület esetén egyazon fűtésrendszer nem képes mindenhol ugyanolyan hőmérsékletet biztosítani – fogalmazott.

Totyik Tamás szerint az oktatás magyarországi hagyományai és az iskolaépületek műszaki, gépészeti adottságai miatt sem tartja reális lehetőségnek, hogy a nyári vakációt lerövidítsék és a téli szünidőt meghosszabbítsák. Mint fogalmazott, erről a lehetőségről, mindenekelőtt a szülőket kellene megkérdezni, de mindaddig nincs realitása a szünidő újragondolásának, míg nem biztosított a klimatizáció az intézményekben. – Május végén, június elején már most is egyre nehezebb tanulásra, iskolai munkára bírni a gyermekeket, hiszen a melegben jelentősen csökken a koncentrációs képességük – tette hozzá.