Leszállt az első afganisztáni mentőakcióban részt vevő magyar gép

Leszállt az első afganisztáni mentőakcióban részt vevő magyar gép

Képünk csak illusztráció. A Wizz Air egyik gépe a kolozsvári Avram Iancu repülőtér betonján (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

170 utassal a fedélzetén este 11-kor leszállt az üzbegisztáni Bukharából indult Wizz Air gép, az első magyar utasszállító, amely részt vesz az afganisztáni mentőakcióban – mondta Radó András, a cég sajtófőnöke a Spirit Fm Aktuál című reggeli műsorában. Az Atv.hu által is idézett szóvivő elmondta, többségében amerikai és afgán állampolgárok érkeztek most Magyarországra, azt még nem tudni, hogy további gépek részt vesznek-e majd a mentésben. Érdekes, hogy minderről a Wizz Air, s nem a kormányzat vagy épp a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatott.

Ahogy arról még múlt vasárnap lapunk is beszámolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Magyar Levente arról tájékoztatott, vasárnap az esti órákban, várhatóan éjfél körül Budapestre érkezik Afganisztánból a mentőakcióban résztvevő első magyar repülőgép.  Az MTI által idézettek szerint a repülőgéppel érkező embereket „a magyar honvédek a halálból mentették ki”. Nagy részük afgán, jelentős részük pedig magyar és amerikai állampolgár.

Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség parancsnoka a szombati rendkívüli kormányinfón azt mondta, hogy az afganisztáni kimenekítési missziót jóváhagyta, ennek végrehajtására pedig egy különleges osztag állt fel. Tájékoztatása szerint addig 78 főt helyeztek biztonságba, ez 10 családot jelent 30 gyermekkel. Kabultól nem messze létrehoztak egy műveleti bázist is, ahová első körben szállítják a menekítésre szoruló személyeket.

Az eseményeket követve az is meglepőnek tűnhet, hogy az egyébként mindig nagyon aktív Szijjártó Péter gyakorlatilag nem szólalt meg az afganisztáni eseményekkel kapcsolatban. A hivatalos tájékoztatás szerint szabadságát töltő miniszter 23 nap után, augusztus 23-án jelent meg a nyilvánosság előtt, és tartott egy közös, Facebookon is élőben közvetített sajtótájékoztatót az ENSZ egészségügyi világszervezetének vezetőjével, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal.

Orbán Viktor múlt vasárnap a Kossuth Rádióban arról beszélt, vannak még magyarok Afganisztánban, katonák is, őket biztonságosan ki kell menekíteni az országból. A miniszterelnök azt is hozzátette, Magyarország azokat az afgánokat is kihozza, akik életveszélyben lehetnek, mert együttműködtek Magyarországgal az elmúlt tizenöt-húsz évben.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint egyébként megérkezett az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kezelésében álló röszkei objektumba az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal és szövetségeseivel korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített 96 afgán állampolgár.

– Az érintett afgán állampolgárok közül a legidősebb betöltötte a 64 életévét, a legfiatalabb 144 napja született – idézte a magyar szaktárca közleményét az MTI.

– Valamennyien hatósági karanténba kerültek, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik. Érkezésüket követően személyenként újabb hideg élelmiszercsomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kaptak. Megkezdődött orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése – áll a belügyi tárca közleményében.