A Karmelitához vonultak a pedagógustüntetés résztvevői, a rendőrök könnygázt is bevetettek

A Karmelitához vonultak a pedagógustüntetés résztvevői, a rendőrök könnygázt is bevetettek

Tüntetők és rendőrök a Karmelita kolostor előtt 2023. április 24-én (Fotó: Magyar Hang/Koncz tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét kordonbontással próbálkozott a Momentum Mozgalom a Karmelita kolostor előtt hétfő este, de most felkészülten várták őket a rendőrök, dulakodás is volt. A pedagógustüntetés résztvevői is odavonultak. Könnygázt is fújt a rendőrség.

Leszögezett kordonokat és óriási rendőri túlerőt találtak a Momentum Karmelitához érkező politikusai, a jelek szerint felkészülten vártàk őket. Két kordonelemet sikerült így is kiszedniük. A frakció 5-6 tagja nem akart leállni a bontással, a kordonba kapaszkodtak, őket testi kényszerrel vitték takarásba a rendőrök. Hadházy Ákost és Gelencsér Ferenc Momentum-elnököt is hátra vitték a rendőrök – tudta meg a Magyar Hang. Információnk szerint Gelencsér Ferencet négy rendőr visszakísérte a többi politikushoz, ő utána folytatni kezdte a bontást. Gelencsér Ferenc azt közölte, hogy Hadházy Ákos rosszul lett, de később őt is visszavitték a rendőrök. Hadházy Ákos azt mondta tudósítónknak, hogy hátra rángatták a rendőrök és utána földre vitték, kisebb sokkot kapott, de már jól van. Munkatársunk úgy számolt, hogy 60-70 rendőr volt ekkor a helyszínen, készenlétisek mind. Rendőrök védik a Sándor-palotát is, de kevesebben vannak, mint a Karmelitánál.

A kordonbontási kísérlettel egy időben pedagógustüntetés zajlott a Belügyminisztérium előtt, a bevezetendő státusztörvény ellen tiltakoznak tanárok, diákok, civilek. Az eseménynek úgy lett vége, hogy a résztvevők elindultak a várba, háromnegyed 7 körül meg is érkeztek az első diákok a tüntetésről.

A Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető Havasi Bertalan ment el az újságírók mellett, kollégánk kérdezte, mi értelme van földre rángatni politikusokat, mit szól ahhoz, hogy kordont bontottak a momentumosok. Válasz helyett visszakérdezett: „Kordont bontottak? Mit szólnék?” Arra pedig, hogy földre vittek politikusokat, azt kérdezte, hogy „Nekem miért lenne jó?” Arra nem válaszolt, hogy miért nem visel munkavédelmi sisakot munkaterületen. 

Mentők érkeztek hét órakor, hogy megvizsgálják Hadházy Ákost, aki épp rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. Azt mondta, hogy jól van, nem kell megnézni – jelentette tudósítónk. A politikus azt mondta, egy olyan rezsimet, ami a bosszútörvényt létrehozza, ami ilyen formában próbál megfélemlíteni embereket, azzal szemben csak ellenállással lehet győzni. Azt ajánlotta a pedagógusoknak is, hogy magával a rendszerrel szálljanak szembe, mert mást nem tehetnek.

100-150 diák ért fel 7 órára, skandáltak, hogy „Orbán, takarodj!”, „Tanár nélkül nincs jövő”. Rendőri erősítés is érkezett, sokan rohamsisakot viseltek. 50-60 tüntető beszorult abba a „kis utcába”, amit a kordonbontás megnyitott a rendőrök között, egyre több diák érkezett ekkor.

Hét óra 10 perckor a tüntetők elmozdítottak egy kordont, próbálták rátolni a rendőrökre. Zúgott az „Elegünk van!”. A rendőrök könnygázt fújtak a tüntetőkre, majd kiegyenesítették a vonalat. 40-50 ember szaladt el, tudósító kollégánk is kapott belőle. Munkatársunk azt közölte, hogy egy rendőr fújt, nem figyelmeztetett előtte. A tömeg ettől kicsit hátrébb vonult, de nem rettent meg, nem vonult el. Egy 14 éves kamaszlány a hangosbeszélőben kérdezte a rendőröket, hogy szerintük rendben van-e, hogy könnygázt fújnak a tüntetőkre, és ő már úgy érzi, nem tud itt élni, a végén el is sírta magát. „Neked is van gyereked”, „Bűnözőket védtek”, „Titeket is tanítottak” – skandálták a rendőröknek.

Több kordont felszedtek a rendőrök és beljebb húzták, valószínűleg úgy látták, hogy nem tartható, néhány fel is dőlt. Fél nyolckor épp a Himnuszt énekelték a tüntetők. Mondták, hogy nem mennek haza – jelentette tudósítónk. Háromnegyed nyolckor már arról számolt be, hogy viszonylag közel van a tömeg a Karmelita kolostorhoz, néhány fiatal sálat kötött az arcára. „Ami ma történt, azt egy mondattal el lehet mondani, egy rendőrállami törvényt rendőrállami eszközökkel védenek meg – mondta egy megafonba Hadházy Ákos. – Ez nyilvánvalóan nem építési kordon, hanem a rendőrállamé, ez törvénytelen. Azt mondta Dömötör Csaba államtitkár, hogy az bizonyítja, hogy ez demokrácia, hogy le lehet bontan a kordont. Ma nem lehetett lebontani, vagyis ez is bizonyítja, hogy ez már nem demokrácia. De nem a kordon, hanem a rendszer lebontásáért vagyunk itt. Amíg az először kitűzött hét pontos követelésünk nem valósul meg, nincsenek szabad választások. Addig nem győzhetnek a katások, a tanárok, a diákok, amíg a rendszer alapjait nem változtatjuk meg. A bosszútörvény nem csak a pedagógusokat támadja, hanem az egész társadalmat.”

Karácsony Gergely főpolgármester és Jámbor András is megjelent a tömegben. Orbánt nem érdekli a jövőtök, a jelentek, ti magatok sem.  de azt jegyezzétek meg, hogy a jövőtöket nem politikusok tudják megváltoztatni, hanem ti magatok, mert a jövő ti vagytok – mondta Gelencsér Ferenc szintén hangosbeszélőbe. Többször felharsan, hogy „Kismalac, kismalac, engedj be!”

8 óra 10 perckor Pankotai Lili vezérszónok egy megafonba bejelentette, hogy jövő szerdán négykor lesz a következő tüntetés, hogy mivel egyre több rendőr van, befejezik a tüntetést, de erre azt kiabálta a tömeg, hogy maradunk, így arra módosított, hogy menjenek át a másik oldalára az épületnek. Tudósítónk azt jelentette, hogy megjelent mintegy húsz sötét ruhás izomember azonosító vagy bármilyen jelzés nélkül. Ők pont szemben álltak a Karmelitával, a Sándor-palota előtt, de nem válaszoltak azokra a kérdésekre, hogy mit is csinálnak ott és kik ők.

A Karmelita másik oldalán is rendőrsorfal várta a tüntetőket. „Le a státusztörvénnyel”, „Le a rendőrállammal”, „Orbán, takarodj” – skandálták a tiltakozók. Volt egy kis tolás itt, 60-70 fős tömeg próbálta lökni a sorfalat.

Háromnegyed 9 körül már csak mintegy 100 tüntető volt a Karmelita előtt.

Ez már a negyedik hasonló akciója az ellenzéki pártnak. A kormány és a Fidesz tagjai eddig arra hivatkoztak, hogy ez építési terület, azt azonban nem tudták megmagyarázni, hogy egyrészt miért nincs ott építkezés, másrészt ők miért sétálhatnak ott bármiféle védőfelszerelés nélkül.