Letarolta a megyeszékhelyeket a kesmás Karc FM

Letarolta a megyeszékhelyeket a kesmás Karc FM

Stúdió (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb négy frekvenciát nyert el – ebből kettőt ismét megyeszékhelyen – a kormánypárti médiaalapítványhoz tartozó Karc FM rádió. A rádióállomást működtető Karc FM Média Kft. ezúttal Szekszárdon (104,5 MHz) és Salgótarjánban (99,3 MHz), Szentesen (104,3 MHz) és Keszthelyen (92,2 MHz) jutott sugárzási lehetőséghez a rádiós frekvenciákkal gazdálkodó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH). A hullámsávokra egyedüli pályázó a rádiót működtető vállalkozás volt – számolt be e heti ülésének döntéséről az NMHH.

A kormánypártiságát nem titkoló Karc FM az előző héten is négy nagyvárosban jutott frekvenciához: Szolnokon (97,1 MHz), Veszprémben (98,3 MHz), Békéscsabán (91,8 MHz) és Egerben (99,1 MHz) kapott frekvenciát. Az NMHH korábbi tájékoztatásából tudható, hogy a közösségi jellegű műsor sugárzására kiírt pályázatokra egyedül jelentkezett. Ez összesen nyolc új frekvenciát jelent a rádiónak.

A rádióállomás ezekkel a hullámsávokkal jelentős lyukakat fed le vidéken, gyakorlatilag az ország összes nagyvárosában fogható lesz a Fidesz-közeli adó. Számításaink szerint ezzel az összes megyeszékhelyen hallható lesz, de az ennél nagyobb kört jelentő megyei jogú városok közül is csupán Hódmezővásárhelyen nem lesz önálló frekvenciája.

Az elmúlt időszakban különösen jó volt a lapjárás a Karc FM-nek: április végén ugyanis Budapesten is új frekvenciához jutott, ennek következtében a 95,3 MHz-en sugározhatja műsorát. Időközben májusban a rádió a 105,9 MHz-ről átköltözött az új frekvenciájára, ez jobb vételi lehetőségeket jelent a rádiónak.

A rádióadó páratlan sikerei egyben azt jelentik, hogy a Karc FM hosszú időre berendezkedhet az éterben. A 2019-es médiatörvény-módosítás következtében ugyanis immár tíz évre nyerte el a rádió az új frekvenciáit, a jogosultság pedig újabb hét évvel meghosszabbítható (korábban hét évre szólt a jogosultság, amelyet igény esetén öt évvel toldhatott meg a Médiatanács).

Korábban a Rádió 1 is hasonló magabiztossággal gyűjtögette a frekvenciákat. Akadt, ahol megvásároltak vidéki rádiókat, máskor pályázaton jutottak frekvenciákhoz. A folyamat eredménye egy hellyel-közzel az egész országban fogható rádiós hálózat lett, ahol a Rádió 1 műsorát sugározták (ennek menetét a Szabad Európa idézte fel a közelmúltban).

Ugyanakkor a Rádió 1-et érintően is történtek fontos változások az előző hetekben. A fiatalok körében népszerű adó ugyanis májusban szintén új budapesti frekvenciára, a 89,5 MHz-re költözött. A folyamatról korábban részletesen írtunk. Noha a Rádió 1 96,4-re szóló jogosultsága 2023-ban járt volna le, beadta pályázatát a jóval jobb adottságú és nagyobb elérést biztosító 89,5 MHz-re. A frekvencia ezt megelőzően nagyjából két évig hevert parlagon, így a legértékesebb fővárosi frekvenciából bevétele sem volt az államnak.

Már akkoriban lehetett hallani, hogy a Rádió 1 készülhet a frekvenciára, ezt a lehetőséget 2019-es cikkünkben is jeleztük. Miután a Médiatanács meghirdette a tendert a frekvenciára, arra egyedül a rádiót működtető Radió Plus Kft. adott be pályázatot. Miután elnyerte, a Karc FM-hez hasonlóan legalább egy évtizedre jutott sugárzási lehetőséghez az új frekvenciáján.

A Rádió Plus Kft. ugyanakkor – szemben a Karc FM-et működtető céggel – nem tartozik a Kesmához. A korábban Andy Vajna tulajdonában álló vállalkozás a cégadatbázis alapján többek között annak a Schmidt Zoltánnak érdekeltségében áll, aki a Mészáros Lőrinc családi cége, a Fejér B.Á.L. Zrt.-nek az ügyvezetője is.

A Rádió 1 új frekvenciára költözése viszont más változásokat is előidézett: több Budapest környéki frekvencia már nem a Rádió 1 műsorát sugározza, hanem a Best FM nevű rádió műsorát.