Letöltendő börtönt kértek a kormány kommunikációs beszállítójára

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy vagyon hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásával vádolják Kuna Tibort, a Young and Parners Kft. ügyvezetőjét, akinek a vállalkozásai számos állami megbízást nyertek az elmúlt években, többek között a vizes világbajnokság és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kommunikációját intézték, de adott nekik megbízást a Szerencsejáték Zrt. is. Ám egy hete szerződést bontott velük a Rogán Antal vezetése alatt álló propagandaminisztérium, mert megszegték a közbeszerzés szabályait – írja a 444.hu.

Kunka Tibor ellen azért emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, mert cége a vád szerint fiktív számlákat vásárolt, hogy így csökkentse adókötelezettségét. Az ügyészek letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kérnek (az okozott kár erejéig), és azt is, hogy a bíróság tiltsa el a cégvezetéstől.

A 444.hu által ismertetett vádirat szerint a cég összesen 245 millió forintnyi hamis számlát fogadott be, és ezzel 52 milliós kárt okozott a költségvetésnek.

Az adócsalási ügynek hatvannál is több vádlottja van, a hamis számlákat más vádlottak árulhatták bűnszervezetben, mások – mint  Kuna Tibor cégei – pedig a vádirat szerint megvásárolták a számlákat. Tehát a vállalkozót nem a hálózat szervezésével, csupán „felhasználásával” vádolják, akárcsak Berki Krisztián egykori focistát, akinek a cégei szintén fogadhattak be hamis számlákat a vád szerint. Rá is letöltendő börtönbüntetést kérnek az ügyészek.

Kuna Tibor cégei az elmúlt években nagy értékű kommunikációs megbízásokat kaptak a kormányzattól, ám június 21-én a Rogán Antal által vezetett propagandaminisztérium alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal felmondta a szerződést (a Trinity International Communications Kft.-vel és a Young and Partners Kommunikációs és Tanácsadó Kft.-vel) – ezt is a 444.hu írta meg korábban.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatalt 2014-ben hozta létre a kormány, az elmúlt másfél évben 70 milliárd forintot költöttek kommunikációra a hivatalon keresztül. Az állami cégek kommunikációs tenderein csak az a három cég indulhatott, amelyeket az NKH korábban kiválasztott. Köztük volt Kuna Tibor két cége – velük bontott most szerződést a minisztérium. A Közbeszerzési Döntőbizottság már június elején megállapította, hogy a cégek megszegték a közbeszerzés szabályait, és emiatt kizárták őket a közbeszerzésből.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.