Levegő Munkacsoport: Az ingyenes parkolás növeli a vírusfertőzés veszélyét – mielőbb meg kell szüntetni

Levegő Munkacsoport: Az ingyenes parkolás növeli a vírusfertőzés veszélyét – mielőbb meg kell szüntetni

Az autóforgalom növeli a légszennyezettséget Forrás Piaxabay (Képünk illusztráció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mielőbb meg kellene szüntetni az ingyenes parkolás lehetőségét a fővárosban, mert annak hatására jelentősen nő a környezetszennyezés, ami elősegíti a járvány terjedését – nyilatkozta a Növekedés.hunak Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. A levegő minőségének javításához amúgy is jelentősen csökkenteni kellene a belvárosba irányuló autóforgalmat, hatékonyan kell fellépni a hulladékégetés ellen, és kompenzálással együtt meg kell tiltani a lignittel való fűtést, illetve szigetelni kell az épületeket. 

A szakértő szerint az ingyenes parkolás lehetősége nagyon sok olyan embert is az autó használatára ösztönöz, aki egyébként nem azzal utazott volna a város belső területeire. Ennek hatására a helyben élők is alig találnak maguknak parkolóhelyet, sok autó hosszú ideig köröz, mielőtt le tudna parkolni. A másik komoly gond, hogy a járvány hatására csaknem megduplázódott a városi csomagszállítás. A csomagszállításnál eddig is komoly gond volt, hogy a szállító járművek az idejük jelentős részét parkolóhelyek keresésével töltötték, és az esetek nagy részében képtelenek voltak szabályosan megállni. Ez mostanra általánossá vált.

Lukács a frissen felfestett körúti kerékpársávot jónak tartja, mert így nem két, hanem csak egy sávban pöfögnek helyben, s megítélése szerint csak idő kérdése, amíg az emberek rászoknak a kerékpározásra, ahogy ez a feltételek megteremtését követően a nyugat- és az észak-európai városokban is történt. Ehhez persze összefüggő kerékpárút-hálózatot kell kialakítani.

A járvány alatti levegőszennyezettségről elmondta, hogy az az első időszakban a forgalom leállása ellenére nőtt, mert a kora tavaszi időben sokan szilárd fűtőanyaggal tüzeltek, elkezdték a tavaszi hulladék égetését, illetve mert szélcsendes időjárás volt, és így nem vitte el a légáramlás a szennyezett levegőt. Az utóbbi időben azonban a helyzet jelentősen javult.

A légszennyezettség és a koronavírus-fertőzés összefüggéséről elmondta, hogy egy amerikai tanulmány bebizonyította, a szennyezett levegő apró részecskéin megtapadnak a vírusok, és a légutakon bejutva nagyobb eséllyel okoznak betegséget, mint a tiszta levegő. 

Végül pedig arról is beszélt, hogy a természetpusztításnak óriási szerepe van a vírusjárványok kialakulásában, elterjedésében. Amíg ezen nem változtatunk, addig számítani lehet ilyen járványokra.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Sajó Tamás

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?