Levelet írt Orbán Viktornak a Greenpeace

Levelet írt Orbán Viktornak a Greenpeace

Munkagépek a Fertő tó partján (Forrás: Brenner Koloman Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Greenpeace Magyarország Orbán Viktorhoz fordult nyílt levélben, hogy lépjen fel a természetpusztító beruházások ellen, különösképpen a Fertő tónál folyó luxusberuházás ellen – írja a szervezet közleményében.

– Klíma- és ökológiai vészhelyzet van. Az éghajlati szélsőségek világszerte egyre erősödnek, amit most már Magyarországon is napi szinten érezhetünk a villámárvizektől a hőhullámokon át a hosszú, csapadékmentes időszakokig – írja Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország egyre szárazabb lesz, az átlaghőmérséklet a világátlagnál jobban emelkedik – már 1,4 fokkal nőtt –, a szélsőséges időjárási körülmények pedig már napi szinten nehezítik meg az életünket.

 Az aggasztó helyzetet jelzi: csak folyóvizeinkből 37 van kiszáradófélben – hét éve még egy sem volt – jegyezte meg a szakértő. A Duna–Tisza közén mintegy 1000 kisebb-nagyobb tó száradt ki az elmúlt 100 évben, felszíni vizeinknek mindössze egyötöde van jó ökológiai állapotban, és a folyók természetes árterületének több mint 90 százaléka elpusztult. A kormány mégsem tesz valódi erőfeszítéseket a vízgazdálkodásunk átalakítására, vizeink megtartására, természeti értékeink védelmére. 

Eközben a kormány nem tesz semmi valódi erőfeszítést a természeti értékeink védelmére, miközben a Balatonnál, a Fertő tónál, a Tatai Öreg-tónál és a Velencei-tónál tervezett vagy már tartó természetkárosító beruházások vannak – a Fertő tónál például éppen a magyar kormány tervez luxusberuházást, amely az állításával szemben nem szolgálja a magyar lakosság érdekeit – szögezik le.

Ezért a Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy a természetpusztítás helyett a természettel összhangban működő gazdaság és társadalom létrejöttét támogassa, és állítsa le a Fertő tónál és a többi nagy tavunknál tervezett, illetve már folyó beruházásokat, valamint rendelje el a területek helyreállítását.