„Lex-Szijjártó törvénnyel” szerelné le Szél Bernadett a luxusajándékokat a kormánytagokról

„Lex-Szijjártó törvénnyel” szerelné le Szél Bernadett a luxusajándékokat a kormánytagokról

Szijjártó Péter külügyminiszter a luxusjachton Fotó: Németh Dániel Atlatszo.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat szerint kizárnák magukat a közbeszerzési eljárásokból azok a vállalkozók, akiktől a kormánytagok luxusajándékokat fogadnak el. A Szél Bernadett független országgyűlési képviselő által jegyzet javaslat nem titkoltan Szijjártó Péter külügyminiszter adriai nyaralása „ihlette”, akit augusztusban Szíjj László nagyvállalkozó luxusjachtján fotózott le az Átlatszó.hu fotóriportere.

A törvényjavaslat – amelyet Szél Bernadett lex Szijjártóként mutatott be – értelében a kormánytagok kegyeit luxusajándékokkal kereső vállalkozók öt évre kizárnák magukat a közbeszerzésekből. A javaslat szerint az a vállalkozó, aki a képviselői alap tiszteletdíj felét meghaladó értékű ajándékot ad állami vezetőknek vagy kormánytagoknak, nem indulhatna közbeszerzésen.

https://www.facebook.com/szelbernadett/posts/3220315171414736

Az ellenzéki képviselő azzal magyarázta a törvényjavaslatot, hogy a mai napig nincs semmilyen következménye annak, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László építőipari nagyvállalkozó luxusjachtján nyaralt. – A kormány és a legfőbb ügyész szerint a miniszter nem sértett törvényt, és különben is a „magánélet” része, hogy egy miniszter kivel, hol és kinek a pénzén nyaral. A valóság azonban az, hogy az állami megbízások luxusutakkal való „honorálása” a korrupció tankönyvi esete – fogalmazott a közösségi oldalán megjelent bejegyzésében Szél Bernadett.

Az LMP-ből való kilépése óta függetlenként politizáló Szél Bernadett más javaslatot is megfogalmazott. Azt is, hogy ne lehessen kihagyni a képviselői vagyonnyilatkozatokból a nyaraláshoz hasonló ajándékokat. A képviselőknek kötelező legyen feltüntetni minden, az alap tiszteletdíj negyedét meghaladó értékű ajándékot a vagyonnyilatkozatban.

Mint arról a Magyar Hang is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az augusztus 20-i hétvégét megelőzően nyaralt a Lady MRD nevű luxusjachton. Az ügy azért is vert nagy politikai vihart, mert eközben a miniszter közösségi oldalán olyan fotókat jelentettek meg, amely alapján úgy tűnt, hogy a miniszter lázasan dolgozott: hol irodai környezetben mobiltelefonozott, hol pedig „telefonon beszélt” a belarusz válságról „Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával”. Amikor szabadsága után újságírók próbálták a felvetődő kérdéseket feltenni Szijjártó Péternek, csak azt ismételgette, hogy ő minden jogszabályt betart, a munka és a magánélet pedig nem keveredik nála. Az ismétlődő kérdéseket figyelmen kívül hagyta.

A Lady MRD nevű luxusjacht egy olyan máltai offshore-cégé, amely mögött Szíjj László építési vállalkozó áll. Ő a Duna Aszfalt nevű, állami közbeszerzési megrendeléseken hasító cég tulajdonosa is, az ország negyedik leggazdagabb embereként tartják számon.