Lezárja határait az Európai Unió

Lezárja határait az Európai Unió

Charles Michel (Fotó: Facebook/Charles Michel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió a következő 30 napban csak uniós állampolgárokat enged be a területére – ezt jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Az európai állam- és kormányfők videokonferencián tárgyaltak a koronavírus kapcsán kialakult helyzetről. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy elfogadták az Európai Bizottság javaslatát, mely szerint legalább 30 napig nem lehet az EU-ba beutaznia harmadik országbéli állampolgároknak.

Ez alól csak azok jelentenek kivételt, akik valamilyen módon részt vesznek a járvány elleni küzdelemben, például orvosok, kutatók, ápolók. Nem áll le az áruszállítás sem, valamint azok is átléphetik a határokat, akiknek ez napi munkavégzés miatt szükséges. A hazatérni szándékozó uniós polgárok is beléphetnek.

Az uniós vezetők támogatták az Európai Bizottság javaslatát, mely szerint a tagállamok közösen írnak ki közbeszerzést védőeszközök és lélegeztetőgépek vásárlására. Ugyancsak egyetértettek azzal, hogy az EU jelentős összeget költ a koronavírus elleni oltás kifejlesztésére.

Bár még nem lehet felmérni a vírus gazdasági hatását, az EU vezetése támogatja azokat a mentőcsomagokat, amelyekről egyrészt az Európai Bizottság, másrészt pedig a tagállami pénzügyminiszterek már tárgyaltak, és ezek révén rendkívüli pénzügyi támogatás, illetve adókedvezmények juttathatók a bajba került vállalkozásoknak.