Lezárult a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” petíció

Lezárult a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” petíció

Fotó: Unsplash/Matthew T. Rader

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 1,16 millió európai polgár szorgalmazza a méhek védelmét és a rovargyilkos „növényvédő” szerek kivezetését – áll a Magyar Természetvédők Szövetségének közleményében. „A Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” egy olyan európai polgári kezdeményezés volt, amely azt támogatta, hogy egy olyan mezőgazdasági struktúrát alakítsanak ki, amely beporzóbarát, illetve törekszik a természettel harmóniában élő gazdálkodásra.

Az uniós szabályok szerint akkor sikeres egy európai kezdeményezés, ha összegyűlik legalább 1 millió érvényes aláírás. Korábbi hasonló kezdeményezések esetén az érvénytelen aláírások száma 10-15 százalék volt, ez alapján a szervezők véleménye szerint az összegyűlt több mint 1,16 millió aláírás elegendő kell, hogy legyen a kezdeményezés sikeréhez, különösen, ha figyelembe veszik, hogy a papíron gyűjtött aláírások összesítése még jelenleg is zajlik. 

A petíciónak három fő követelése volt: a szintetikus növényvédőszerek európai felhasználásának 80 százalékos csökkentése 2030-ig és használatuk teljes felszámolása 2035-re, illetve intézkedések a biológiai sokféleség helyreállítására a mezőgazdasági területeken, továbbá jelentős támogatás biztosítása a gazdák számára az agroökológiára történő átálláshoz. A szervező civil szervezetek szerint sokat segíthetett, hogy Ferenc pápa megáldotta az európai polgári kezdeményezést. Eközben a Politico Pro arról ír, hogy a vegyipar egyáltalán nem boldog, miután uniós polgárok egy csoportja a növényvédő szereket vette célba az új petícióval. 

Hazánkban közel 23 ezer aláírást sikerült összegyűjteni, amivel 45 százalékkal haladja meg a Magyarországra előírt – minimum 15 750 aláírás –mennyiséget. Számos ismert személy, döntéshozó támogatta a kampányt aláírásával, köztük Weiner Sennyei Tibor költő, Áder János köztársasági elnök, Nagy István agrárminiszter, valamint Karácsony Gergely főpolgármester is – számolt be Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.