Lezárult a választási huzavona Várföldén: utolsóként jogerősen lett új polgármestere a községnek

Lezárult a választási huzavona Várföldén: utolsóként jogerősen lett új polgármestere a községnek

Önkormányzati választás 2014. október 12-én, Budapesten (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másfél hónappal az október 13-i önkormányzati választás után, de az országban utolsóként a Zala megyei Várföldén is hivatalos lett a voksolás eredménye.

A településen egyszer meg kellett ismételni az önkormányzati választást, mert az október 13-i voksoláson feltűnően sokan szavaztak a településen olyan választópolgárok, akik azelőtt nem éltek Várföldén. Az MTI beszámolója szerint szeptember elsején még csak 157 választó szerepelt a nyilvántartásban, október 13-ra pedig már 239-re növekedett a számuk. Néhány hét alatt 82 új lakcímbejelentést regisztráltak, így több mint 50 százalékkal növekedett a szavazópolgárok száma. Nyomozás is indult választás rendje elleni bűncselekmény miatt. Az országban több településen is hasonló okból kellett megismételni a választást.

Október 13-án az addig is a települést vezető Szörcsökné Horváth Mária 114 szavazatot, kihívója, Tóth Árpád 107 voksot kapott. Az új voksolást november 10-én tartották, de a helyi választási bizottság nem hirdetett eredményt, mert úgy ítélte meg, ismét sok „idegen” vett részt a szavazáson. Tóth Árpád, a voksok többségét megszerző polgármesterjelölt azonban a megyei területi választási bizottsághoz (tvb) fordult, amely végül hirdetett is eredményt. A megválasztott polgármester 96 érvényes szavazattal Tóth Árpád független jelölt lett. A képviselő-testületbe bekerült négy független jelöltet is megnevezte a bizottság; egy esetben szavazategyenlőség miatt sorsolással döntött a képviselő személyéről.

A leváltott polgármester nem adta fel: a Kúriához fordult felülvizsgálati kérelemmel, mivel szerinte a megismételt választás is jogszabálysértő volt a papíron „betelepített” lakosok miatt. Ezt utasította most el a Kúria. Arra hivatkoztak, hogy a beadványozó „nem tárta fel, hogy természetes személyi minőségében mennyiben sérül joga, jogos érdeke, jogi helyzete”, vagyis nem bizonyította érintettségét.