LMP: elfogadható, de nem a zöld átállást segítő kompromisszum született az unióban

LMP: elfogadható, de nem a zöld átállást segítő kompromisszum született az unióban

Ungár Péter (Fotó: Magyar Hang/Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP elfogadhatónak tartja az európai uniós tagállami vezetők tanácskozásán született kompromisszumot az Oroszországgal szembeni olajembargóról, ugyanakkor úgy látja: a megoldás nem segíti a zöld átállást.

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a megállapodás eredményeként egyik tagállamnak sem kell súlyos gazdasági károkat elszenvednie. Megegyezés ugyanakkor csak arról született, hogy egy Oroszországgal szemben fennálló fosszilisenergia-függést egy másik fosszilisenergia-függésre váltsanak ki, ami az Egyesült Államokkal, Kanadával vagy arab országokkal szemben lesz.

Szerinte minden, az átállásra költött forrást inkább alternatív energiára kellene fordítani. Az ellenzéki politikus egyetért az orosz hadigépezet indirekt finanszírozásának felfüggesztésével, ugyanakkor sok szempontból álszentnek érzi ezt olyan kormányok vezetőitől, akik a 2014-es krími annektálás után még energiaüzletet kívántak kötni Oroszországgal.

Ungár Péter a többi magyar ellenzéki politikust is bírálta, akik szerinte naivan szemlélik az unióban zajló folyamatokat. A tagállamok ugyanis nem csupán morális alapon hozzák meg a döntéseiket; azokban tagállami érdekek és ipari lobbi egyaránt érvényesül, Orbán Viktor miniszterelnök vétópolitikáját pedig gyakran kihasználják, így nem nekik kell ellenállniuk - értékelt.

(MTI)

Címkék: LMP, Ungár Péter, embargó