LMP: Ne korlátozza a kormány szélerőművek telepítését!

LMP: Ne korlátozza a kormány szélerőművek telepítését!

Villamos energiát termelő szélturbinák sora Bábolna határában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP azt követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől és Palkovics László technológiai és ipari minisztertől, hogy azonnal szüntessen meg minden olyan értelmetlen rendelkezést, amely a szélerőművek telepítését korlátozza, és már a parlament őszi ülésszakára terjesszen be egy olyan törvénycsomagot, amely fenntartható módon elősegíti Magyarország energiafüggetlenségét – közölte az LMP szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint.

Gál József, azt mondta: bár a Fidesz 2010-ben a nemzeti együttműködés programjában még határozottan támogatta a szélenergia és a zöldenergia hasznosítását, az azóta eltelt tizenkét évben sem a panelprogrammal, sem az épületszigeteléssel, sem a geotermikus energia felhasználásával nem haladtak előrébb, ráadásul új szélerőművek telepítését nevetséges okokra hivatkozva tiltották meg.

Kifejtette: 2016-ban úgy alakították át a szabályozást, hogy települések környezetében tizenkét kilométeres sugarú körben nem lehet új szélerőművet telepíteni, így Magyarország sűrű településszerkezete miatt lényegében nem maradt olyan hely, ahol új szélerőművet hozhattak volna létre.

Az LMP szóvivője úgy vélte: kormány 2016 óta nem tud „épkézláb szakmai érvet” felhozni a szélenergia tiltása ellen, hiszen leggyakoribb érvüket – amely szerint Magyarországon nem fúj a szél – az ELTE energiaföldrajzi kutatócsoportja határozottan cáfolta, kifejtve, hogy hazánk szinte minden pontján gazdaságosan lehetne szélerőműveket üzemeltetni. Nevetségesnek nevezte azt az ellenérvet is, hogy a szélturbinák nem illenek a tájképbe, mondván, ugyanez igaz a Mátrai Erőműre vagy a Paksi Atomerőműre is.

A fenntartható energiapolitika nem esztétikum kérdése, hanem jövőnk záloga, a szélenergia pedig bizonyítottan a legolcsóbb energia – hangsúlyozta Gál József.

Közölte azt is: LMP egy „Szénerőmű helyett szélerőművet!” feliratú molinót feszített ki a Budai Vár alagútja fölé, hogy emlékeztessen mindenkit, köztük a fideszes tisztségviselőket is, hogy a fosszilis energiaválság közepette a megújuló energia jelenti a jövőt – tudósított az MTI.

Az LMP már júliusban benyújtott a Parlamentnek egy határozati javaslatot arról, hogy egy adott településtől már 1,6 kilométerre is lehessen szélerőművet telepíteni, szemben a mostani 12 kilométerrel. Ungár Péter, a párt frakcióvezetője és társelnöke akkor emlékeztetett: 2012 óta nem létesült új szélerőmű az országban, és - mint  fogalmazott - 2016-tól „be van tiltva a szélenergia Magyarországon”.

A megújuló  hosszú ideig nem tartozott a magyar energiapolitika kedvencei közé. A kormány egészen más pillérekre – így földgázra, atomenergiára – építette energiarendszerét és gazdaságfejlesztési stratégiáját, évtizedekre bebetonozva ezzel hazánk behozatali kiszolgáltatottságát, de ez most épp összeomlóban van az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió következményei miatt.

Az esetleges irányváltást jelzi, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter nemrég arra utalt, a jövőben a szélenergia-szektorba irányuló befektetések is zöld utat kaphatnak idehaza. Ez következik legalábbis a török hírügynökségnek adott interjújából, amelyben arról beszélt, hogy a geotermikus, valamint a szélenergiába való befektetésekkel együtt a következő tíz évben összesen 16 milliárd euró értékben jöhet létre befektetés. 

Címkék: LMP, szélerőmű