LMP: Orbán Viktor csak akkor hajlandó zöldügyekkel foglalkozni, ha az EU ad rá pénzt

LMP: Orbán Viktor csak akkor hajlandó zöldügyekkel foglalkozni, ha az EU ad rá pénzt

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke (Fotó: Schmuck Erzsébet / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP ismételten felszólítja az Orbán-kormányt: vizsgálja felül a múlt évben elfogadott klímatörvényt, és abban ambiciózus célokat rögzítve, azt újra terjessze be az Országgyűlésnek –  jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

Hozzátette, miközben Áder János köztársasági elnök a glasgow-i klímacsúcson „fényezte” a kormány klímacéljait, várható lépéseit, addig Magyarország klímapolitikájára a legfrissebb klímaváltozási teljesítményindex elégtelen osztályzatot adott. A politikus szerint a klímapolitikával foglalkozó nemzetközi szervezetek elemzéseiben az egyes országok klímatervei és a (károsanyag-) kibocsátása közötti viszonyt vizsgálva – Szlovénia mellett – Magyarország bizonyult idén a legrosszabban teljesítő uniós tagállamnak.

Az ellenzéki párt társelnöke szerint ezen az eredményen nem kell meglepődni, hiszen a kormány törvénybe iktatta, hogy 2030-ig a 40 százalékos szén-dioxid-csökkentési célban gondolkodik. Ez az a szint – emlékeztetett a politikus –, amit egyszer már 2013-ban elért az ország. Schmuck Erzsébet hangsúlyozta, 2014 óta Magyarország szén-dioxid-kibocsátása nő, így azonban nem lehet elérni a 2050-re kitűzött klímasemlegességet.

– Továbbra is tiltott a szélenergia; a zöldterületek védelme nem fontos; nem indítottak komplex épületenergetikai programot, ami valódi rezsicsökkentést eredményezne a családoknak – sorolta a politikus. Az LMP társelnöke szerint Orbán Viktor csak akkor hajlandó zöldügyekkel foglalkozni, ha az unió ad rá pénzt. Hozzátette: továbbra sem látszik az sem, hogy a megváltozott éghajlati viszonyokhoz hogyan akar alkalmazkodni a kormány.